По случай 40-та си годишнина от създаването си, поляците Vader ни навестяват за пореден път като част от турнето им “40 years of the Apocalypse”. Заедно с Warside и Bio-Cancer, отново ги посрещаме в Mixtape 5.

Warside са френска дет метъл банда, която лирицистично е ориентирана към военната тематика (защото името не е достатъчна подсказка, но аз да си кажа).Формирани през 2018 година, в дискографията им присъства едно EP и един дългосвирещ албум. Концертната вечер стартира с тях, като сетът им продължи около половин час. Все още малкото присъстващи лека-полека успяха да се поразчупят.

Следващи са момчетата от съседска Гърция Bio-Cancer. Свирят траш метъл от 2010 година, понастоящем членовете им са Lefteris Hatziandreou (вокали), Giannis Lagoutaris (бас), Stavros Marinos (китара), Thanasis Andreou (китара) и Tomek Solomonidis (ударни). Родната ни публика е по-запозната с творчеството им, която включва 3 студийни албума, като последният излиза септември 2023 година. Пред нас обаче излизат с един китарист, като не ми е известно защо другият липсва. Почти през цялото време погледът ми беше фокусиран върху бас китарата на Giannis, но в един момент осъзнах, че нещо не беше наред на друго място. Микрофонът пред Thanasis не работеше в наша полза и гледах как просто отваря устата си, но нищо не се чуваше. Поне не при нас, присъстващите. При тях обаче, както беше и при концерта на Vio-Lence, се усещаше отсъствието на втора китара. Въпреки това, Bio-Cancer се раздадоха и вдигнаха настроението още повече.

Настава време и за хедлайнерът на вечерта - Vader. Полските траш/дет металяги всъщност стартират кариерата си през 1983 година като хеви/спийд, но след няколко години навлизат в стила, който са сега. За времето, в което са активни, претърпяват доста смяна на членове, а пред нас застават дори с общо трима китаристи. Един от тях беше обявен още преди концерта, а това е бившият им член Mauser, който беше част от Vader в периода 1997-2008 година. Както каза един колега-басист “С тия три китари може само нули да свириш”. Иначе официалният им състав е от Piotr ‘Peter’ Wiwczarek (вокал), Marek ‘Spider’ Pajak (китара), Tomasz ‘Hal’ Halicki (бас) и Michal Andrzejczyk (барабани).

Рязко се изсипа доста стабилна бройка фенове, долу пред сцената още с първата песен се заформи един мошпит, сплоти се обстановката и реших да се изместя на по-сигурно място. През цялото им изпълнение имаше чести контакти с публиката, Peter ни напомни, че за последно Vader са били на в България преди 20 години. Сетлистът им беше доста добре подбран, смея да кажа, и изглеждаше по следния начин:

1. Go to Hell
2. Triumph of Death
3. Blood of Kingu
4. Sothis
5. Heading for Internal Darkness
6. Carnal
7. Fractal Light
8. True Names
9. Beast Raping
10. Foetus God
11. Distant Dream
12. The Red Passage
13. Black to the Blind
14. This is the War
15. Dark Transmission
16. Wings
17. Dark Age
18. Shock and Awe
19. Helleluyah! (God is Dead)

След час и половина трошене на вратове, косопад и танци-манци, Vader се оттеглиха от сцената на Mixtape 5. Оставяйки ни изтощени физически, но психически позитивно заредени, силно се надявам следващата ни среща с тях да не е след още 20 години. Все пак дотогава we’re marching on!

Автор: Илияна Дичева
Снимки: Никола Петрас

Пълна галерия от събитието: