В най-топлия ден от седмицата, си седим с Антонио Митов на по чаша крафт бира. Здрасти!

Здрасти!

Ние може би сме една от последните БГ медии, които правят интервю с VELIAN?

Последни преди да ги закрият ли имаш предвид?

Ха-ха, не, в смисъл от всички, аз последен се доредих до Вас.

То не пречи. По-добре късно, отколкото никога!

Да, факт е, че се познаваме от доста време. Още от WARTIME, a VELIAN сте една голяма част!

4/5 ако трябва да сме точни!

antnio mitov velian

Да, а какво се случи там всъщност? Последните ми спомени са, когато дойде Иван (вокали) и издадохте страхотен албум „Solar Messiah“. Нещата сякаш бяха започнали да се случват?

Ами да.. Издадохме албума в края на 2012 и нещата наистина имаха вид, че почват да се получават. Снимахме клипове, свирихме насам-натам, дори успяхме да излезем навън и да свирим на фестивали в Хърватска и Румъния. Всъщност, без да знам тогава, последния концерт на WARTIME беше на ArtMania в Румъния, където свирихме на една сцена с имена като RAGE, THERION, ELUVEITIE и DIARY OF DREAMS. Нещата обаче се „счупиха”, имахме вътрешни неразбирателства със Стъмпи, а WARTIME си е неговата група. Изведнъж всичко започна да става прекалено насила и уравнението не излизаше. Лично като хора, претърпявахме предимно негативи и неудовлетворение от цялата тази работа. Така решихме да направим една пауза от няколко месеца, да видим дали нещата ще се променят. Не се промениха, а останалите решихме, че искаме да продължим да правим музика. И така се роди VELIAN.

За пръв път се запознахме с VELIAN на концерта на WARREL DANE. (репортаж / снимки)

Да, точно така. Това беше първият концерт на групата и сме благодарни на Бойко Гюров за този летящ старт.

Тогава определено хората бяха изненадани. Видяха една позната формация с интересен репертоар. Чух даже сравнения с AMORPHIS. Вие, предполагам също сте чули подобни коментари?

Да, доста хора реагираха така. Споделиха, че това което намират като влияние и атмосфера са именно AMORPHIS. Други намират в нас MOONSPELL и дори NEVERMORE.

2016 г. всъщност издавате и първото си EP – Fireflies.

Да, на 29 февруари 2016 и аз много държах да е точно на тази дата. EP-то съдържаше 4 песни и минаха цели 3 години и половина от тогава.

Именно, а в началото на тази година излезна и дебютния албум на групата „Godless“. Защо толкова време се забавихте? Реално албумът няма много песни, които да са изненада за феновете.

Всъщност да, има 1 или две песни, които не сме свирили на живо. Но не знам как да обясня защо толкова време ни отне.

Питам защото знам, че сте хора, които имат възможност да запишат по всяко едно време и не сте осакатени технически. Защо в крайна сметка ви костваше 3 години?

Хм... точно това е причината, защо ни отне толкова време. Когато човек разполага със собствено студио като нас, където записахме целия албум и т.н., той се научава да не бърза, защото може да отиде по всяко време и да отдели колкото време иска. В някакъв момент може да е на кеф, в друг – да не е. Когато обаче си плащаш за това и си притиснат от времето, нещата се случват по-бързо, но невинаги качествено. И в двата случая това е нож с две остриета и затова всъщност ни отне толкова време.

Вие издавате този албум сами, не чрез някой лейбъл. Не мислиш ли, че ако зад гърба ви има такъв, който да казва на коя дата нещата трябва да се случат, ще е по-добре?

Да, но много добре знаеш че в България лейбъли няма! Има някои хора, които се опитват да правят нещо, но дори не могат да се сравняват с лейбъли като Century Media, Nuclear Blast и дори по-малки, които за нас биха свършили работа. В днешно време като цяло пазара и феновете са презадоволени от цялата музика, която излиза. На тези хора им е писнало да ги бомбардират с мейли и записи, които стават и не стават. Ако ти кажа, че не сме търсили ще те излъжа. Аз лично съм писал на няколко лейбъла и в интерес на истината никой не ни обърна внимание. Не съм сигурен дали изобщо са ни видели или чули музиката дори. Факт е, че никой не ни обърна внимание.

Спомена, че никой не обича да го бомбардират с мейли и постове... Вие обаче сте доста активни в социалните мрежи. Постоянно напомняте за албума, клипове и събития.

Ами днешното време е такова, хората са пренаситени от музика и има адски много банди. Интернет адски много разшири нещата. Отваряш YouTube, Bandcamp, Spotify и можеш да откриеш десетки нови групи. Не е като едно време, да си купуваш дискове и не знаеш на какво ще попаднеш или да сваляш една Mp3-ойка по час и половина примерно. Точно затова, ако искаш хората да ти обърнат внимание, трябва постоянно да си пред очите им. Може да си най-добрия музикант и да си гений, но никой няма да дойде в мазето, където свириш и да ти прави евала, ако не му се покажеш и не знае за теб.

Това ми напомня и за свиренето на живо. Вие сте доста активни!

Всъщност не, или поне не колкото искаме ...или поне аз. Не, че не сме на различни мнения в бандата. Някои искат да свирим по-често, други не толкова. В общи линии това, което още в самото начало сме се разбрали и го спазваме до този момент е, че няма да правим компромис с участията си на живо. Под компромис, разбирай конкретното място, сцена, апаратура, осветление, та дори и групи. Това е, за да можем да дадем най-доброто на хората, които са дошли да ни гледат. Това до някаква степен води до ограничаване на участията ни на живо. Канили са ни на места, където сме отказвали, защото сме преценявали, че не пасваме или няма да можем да предоставим по една или друга причина най-доброто от себе си.

А каква е причината Васил да не взима вече участие в концертите на групата? Конкретно говоря за промоцията през януари. Беше в клуба, но не беше с вас на сцената.

Васко в един момент имаше доста неприятни здравословни проблеми, които засягаха ръцете му и не му позволяваха на живо да дава най-доброто от себе си. От това самия той осъзнаваше, че страда цялата група, защото една верига е най-здрава, колкото е най-слабото й звено. В един момент се разбрахме, че той ще си вземе почивка и ще продължим да концертираме като квартет. Сега обаче, понеже вече сме го решили и за пръв път във вашата медия ще го кажа:

Васко вече не е част от VELIAN!

Мина вече година и половина, през която или заради здравето му и разни други ежедневни проблеми, той някак си загуби фокус към VELIAN. Не е имало някакви караници или подобни и си оставаме много добри приятели. Не сме решили да търсим заместник и ще продължим да си действаме като квартет.

Вратата си е отворена предполагам?

Да, разбира се!

На доста сериозни фестивали участвате, откакто сте група!

Точно това, което ти обясних. Не искаме да правим компромиси с нашите участия и искаме да са неща, които си заслужават.

А от тук нататък какво следва?

Това също ще го кажа тук за пръв път. Имаме готови 8 нови песни за наследника на “Godless”, който се надяваме догодина да види бял свят. Това, разбира се, означава концерти, промоции и т.н. Планираме и няколко участия тази есен, за което се надявам да можем да споделим съвсем скоро.

В средата на август ще свирите и на VARNA ROCK 2019 в един ден с W.A.S.P. и Firewind.

Да, както казах подбрали сме да участваме на събития, за които ние самите мислим, че си струват. И с това няма да направим изключение.

VELIAN сте известни и със своята, интересна готик - Steampunk визия. Това е много типично за вас и изглеждате страхотно на сцена. Повечето български банди се качват на сцена така, като си се разхождат по улиците.

За съжаление да!

Защо за съжаление.. аз мисля че това е един уникален подход!

Не, съгласен съм с теб.. Имах предвид, че потвърждавам това, което казваш. И аз и ти сме гледали много банди, част от които са ни приятели, те обаче излизат на сцена облечени, както си хвърлят и боклука. Това по никакъв начин не показва уважение към собственото им творчество, нито към хората дошли да ги гледат. Хората в последно време „слушат“ и с очите си. Може да имаш страхотни идеи и музика, но ако не заинтригуваш феновете визуално, значи не правиш нищо. Ние се опитахме да заиграем това и освен музиката и текстовете, да представим и една визуална страна. Опитваме се да го покажем и на живо, със сценичните костюми и визуализациите към всяка песен да покажем, че концертът не е просто музика, а цял аудио-визуален спектакъл.

VELIAN Media

С новия албум мислите ли да смените концепцията и да развиете всичко това?

Концепцията няма да сменим, но определено ще я развием.

Спомена визуализации.. Имате 4 официални клипа, два от които са доста интересни - „Graveyard of Love“ и „Maiden of Stone“ или двете части на „Fairy Tale of Love and Loss“.

Да, това беше една мащабна концепция и сме много доволни от това как се получи. Благодарни сме на Васко Катинчаров, който откликна и зае главната роля в тази аудио-визуална приказка. Това за него беше за пръв път, а той си призна, че през годините много хора са се обръщали с такава молба към него. Фактът, че това се случва едва сега е голям комплимент за нас!

Това ли e, според вас начинът, по-който групите трябва да подхождат към музиката си?

Разбира се! Ние отдавна не сме младежи и по никакъв начин не можем да си позволим да сме в публичното пространство с нещо, което не звучи и не изглежда добре. Човек трябва първо да почне да гледа сериозно на себе си, за да могат другите да гледат сериозно на него. Пълно е с хора постоянно бълващи.. „Тука записахме едно парченце“.. „Чуйте тази песничка“ , което някак си не е сериозно.

Какво коства всичко това нещо?

Коства много време, усилия и финанси! Ние както и всички родни банди имаме нормална дневна работа, от която изкарваме пари, които да набием в хобито си. Колкото и да не ми харесва как звучи, на този етап VELIAN е едно хоби. Хоби, което ние се опитваме да правим по начин, от който ние всички сме доволни.

С какво се занимавате извън VELIAN?

Общо взето, всички имаме скучна офис работа пред компютри и т.н.

Много родни банди твърдят или за тях се твърди, че са ... „основна част от ъндърграунд сцената“ „истински ъндърграунд надежди“ или цитирам „Стожери на родната ъндърграунд сцена“ ... Не смяташ ли, че това е нелепо и реално всяка БГ банда в световен мащаб е ъндърграунд?

Абсолютно! Бандите в България, които не са ъндърграунд са Б.Т.Р. , Сигнал и D2 може би.

Реално VELIAN сте ъндърграунд?

Абсолютно. Тук няма „овувъграунд“, говорейки специално за метъл сцената. Тук нямаме мениджъри и лейбъли, които да направят един музикален продукт достъпен и популярен. Малко или много, тук всички сме ъндърграунд.

Всички са селф-мениджмънт явно. Да разбирам, че и вие сте така?

Аз не знам да има професионално работещ „мениджър“ в рамките на родните метъл групи!

Има подобни опити, но не много успешни.

Окей, но това е правилният път все пак. Малко или много на музиканта работата е да композира и да свири. На нас ни се налага да си бъдем и PR-и, да си букваме концертите , спанета, да организираме транспорт, разходи и т.н. Тоест 80% от времето се занимаваме с неща, които друг човек може да прави. В един момент си на ръба и решаваш да не се занимаваш повече с това. И ние многократно сме се чувствали така.

Как композирате музиката си и от къде черпите вдъхновение?

Доста голяма част от нашата музика е дело на нашия китарист Деян Недев. Той измисля песен до някаква степен, която подава към Иван за текст и вокална линия. С това нещо - готово вече, се събираме всички заедно и почваме да работим по аранжимент и всеки да си пригоди партиите. Общо взето това е схемата, която работи при нас. Относно вдъхновението... Запознат си с групата и това което правим. Повечето са такива общочовешки теми – Живот, смърт, съществувание, любов и т.н.

Стана ми любопитно за новите 8 парчета. Чували ли сме някои от тях?

Една от тях е свирена на живо и се казва „Spectacle of Tragedy“. Този път ще ползваме малко по-различен подход и най-вероятно новите песни ще бъдат свирени на живо, когато албумът е факт. Казвам „най-вероятно“ защото говоря от мое име. „Godless“ хората го бяха чули, малко или много, вече на концертите в рамките на тези 2-3 години. Затова сега в тази насока ще подходим с по-различна концепция.

Ще те върна малко в началото. Още когато се появихте имаше много различни коментари. Какво е най-якото и най-абсурдното нещо, което си чувал или прочитал за VELIAN?

Ти обикаляш в тези среди и знаеш, че няма начин да се харесаш на всички. Ако се харесваш на всички, значи има някакъв проблем и някои лъже в цялата работа. Едно от най-нелепите неща, които сме чували за себе си е, че имаме пари и затова ни се получават нещата.. ОК! Истина е, че много неща наистина струват пари. Факт е обаче, че ти ако няма какво да предложиш, като продукт колкото и пари да налееш в него – нещата няма да се получат. Те хората не са глупави и няма да се излъжат. Едно от най-яките неща, които съм чувал е, че сме успели да си изградим собствен стил и визия.

Джентълмените на метъл сцената?

Ха-ха, да! Това дойде като мнение в един репортаж от наш концерт. Много хора го подеха и почнаха да го ползват. Така ни се залепи и като прякор, колкото и странно да звучи аз също мисля , че изградихме собствено звучене и визия. Хората, които ни го казват и показват, ни карат да мислим, че сме успели до някъде.

В каква насока ще са новите парчета?

Няма да избягаме от познатото VELIAN звучене. Ще го има мрака, ще я има мелодията, ще я има и тежината. Реално ще е това, което ще очаквате, но ще го развием в някаква насока, защото не можем да си позволим да сме като AC/DC или MOTORHEAD.

В „Godless“ имахте специален гост Matthew Wicklund от Ghost Ship Octavius.

Той, всъщност изсвири солото в сингъл версията на „Burning Hаlо“, но парчето в „Godless” е с различно соло и е изцяло презаписано. Тоест, той не участва в албума.

Ясно, а в новия албум мислите ли да прибегнете до такава схема?

Няма да кажа „да“, но няма и да каже „не“. Точната дума на това е „схема“, защото повечето банди се опитват да постигнат по-голяма популярност, привличайки по-голямо име да участва в тяхна песен. Това има своите плюсове и минуси. От една страна това стана една схема или рецепта, която невинаги работи. Чували сме няколко не толкова добри резултати, но от друга страна, ако се получи чисто спонтанно и добре – защо не!

velian photo 2016

Благодаря ти много за това интервю. Ще очакваме новини от вас!

И аз много благодаря за проявения интерес.

----Неловка пауза----

Здравейте!... *Влиза Антон Андонов (Bleak Revelation, Maltworm, Fragments Of Existence)

Здрасти! ...Ами направо той да сяда след това? Ха-ха

Ха-ха, ами защо не?

Има време и за това. Още веднъж благодаря ти за това интервю и ще се видим във Варна.

И аз благодаря, но съм сигурен, че ще се видим и по-рано на халби, бокали и какво ли още не!

Следете VELIAN в

Bandcamp

Facebook

Youtube

Автор: Никола Петрас