Здравей Blaze, благодаря ти за отделеното време и възможността да направим това интервю! Как се справяш с извънредното положение? Седиш ли си вкъщи и работиш ли по нови песни?

Трябваше да си седя и да работя по книгата си “Infinite Entanglement” така или иначе. Когато от правителството казаха, че трябва да седим и работим от вкъщи, аз вече го правих. Много е досадно някой да ти повтаря какво да правиш, а ти вече да го правиш. Лошото е само с тренировките, защото бях започнал да тренирам и имах програма, която да следвам. Сега всички фитнеси са затворени и е много досадно. В крайна сметка започнах да карам колело отново, нещо което не бях правил от доста време. Неприятно е да не можеш да излезеш и да отидеш до магазина както преди. Сега с тази дистанция, която хората трябва да спазват е и невъзможно за концерти. На моите концерти, аз обичам да се докосвам до хората и да се здрависвам с тях. Това няма как да стане сега. Aз пак съм късметлия, че живея в къща и имам двор, където мога да изляза. Тези ограничения със сигурност са много трудни за хора в апартаменти, които нямат двор или градина.

Като мен например.

Направо ми се свива сърцето за тези хора.

BlazeBayley

Каза, че обичаш да си близо до хората. Помня едно акустично шоу в София преди години. След концерта ти благодари и се здрависа с абсолютно всеки дошъл. Рядко е да видим такова нещо с повечето изпълнители напоследък. Колко важно мислиш, че е това за музикантите и феновете?

Не мисля, че е важно, но е нещо което аз искам да правя! Аз съм независим и феновете ме подкрепят директно. За мен е важно да мога да им кажа „Благодаря!“. Много групи и музиканти не правят срещи с феновете си или искат пари за това. За мен тези срещи винаги са били безплатни. Единствената промяна, която направих е да се срещам с тях преди концерта. Така след концерт не ми се налага да виждам пияни и агресивни хора.

Това е нещо много важно за мен. Искам да кажа „Благодаря“ на всеки, който ме е подкрепил по някакъв начин. Когато някой отиде на www.blazebayley.net и купи диск, тениска или си купи билет за концерт, всичко това е подкрепа директно за мен. Помага ми да изживявам мечтата си, като професионален хеви метъл вокалист.

Поздравявам те за това. И поздравления за новия лайв албум. Записан е и заснет в Бърно – Чехия и е подходящ край за трилогията от студийни концептуални албуми. В наши дни за повечето групи е трудно да измислят дори един качествен концептуален албум. Ти издаде цели 3 последователни с една история, която се развива в тях. Как се стигна до тази идея?

Когато беше време за нов студиен албум се събрах с Michelle - един от съавторите на песните ми и започнахме да обсъждаме идеи. Нямахме никакви текстове, но аз имах много нахвърляни бележки за книгата, която бях почнал. Пробвах някои от бележките с идеите на Michelle и после същото, когато започнах да пиша с Chris Appleton. Съвсем скоро стана ясно, че ще е концептуален запис, но имахме прекалено много песни за един албум. В крайна сметка се получи една история на три части. Началото, пътешествието и пристигането, и изкупление на главния герой. Тогава ми стана ясно, че ще са три албума и трябваше да го кажа не мениджъра си тогава. Част първа обаче ще се казва само „Infinite Entanglement“. Не знаех дали ще продадем достатъчно бройки от първата част и дали хората ще харесат концепцията, за да можем да продължим. Много хора си купиха предварително албума и получих огромната подкрепа от Robannas Studio в Бирмингам. И благодарение на страхотния ми мениджър и екип решихме да направим и трите албума. Наистина в началото не знаехме дали ще можем да направим три, но първия се прие много добре. Планът ни беше: три години, три албума, три турнета всяка пролет. Успяхме да го направим и това е едно от най-големите ми постижения. Горд съм с това което постигнахме, с историята и концертните албуми. Исках да имам концертен запис след всеки албум, за да могат феновете присъствали на турнето да имат един хубав спомен. И тези, които не са могли да присъстват, да могат да усетят енергията, така все едно са там.

Щастлив съм че имам мениджър, който споделя моите артистични виждания. Имам и страхотен екип от хора, които работят много усилено. Но това, което ме прави истински щастлив са моите фенове, които винаги ме подкрепят.

blaze bayley infinite entaglement

Какво планираш след тази трилогия?

Следващото издание ще е „The Tenth Dimension“! Това ще е юбилейно преиздание на албума. Ще има специална книжка, която ще върви с лимитираното издание на този диск и плоча. Надяваме се да направим и Tenth Dimension турне през август, септември и октомври. Със ситуацията около COVID-19 вируса, не знаем дали ще се случи, но се надяваме да е възможно. През 2021 ще има и нов студиен албум!

Това е страхотно! Можеш ли да ни разкриеш повече подробности за него?

Ще бъде нов студиен албум с нови песни, върху които работя в момента с Chris Appleton. Надяваме се да излезе през март 2021 г. и да направим турне с него, ако ограниченията са паднали до тогава.

Това звучи страхотно! Спомена Chris Appleton и Luke Appleton, интересен факт е, че групата, с която свириш и записваш всъщност е целия състав на групата ABSOLVA (ex-FURY UK). Как успявате да пишете песни и записвате заедно, да имате толкова страхотни песни и в крайна сметка да ги разграничавате, като две отделни неща. BLAZE BAYLEY от едната и ABSOLVA от другата?

ABSOLVA са Chris Appleton и Luke Appleton. Те са основните автори на песните в тази група и имат ясна представа за това, какво трябва да се случва с тази група и музиката им. Те са страхотни, в това което правят. Когато аз пиша музика с Chris, тя идва от коренно различно място. Аз му представям историята, която искам да разкажа, чрез моя глас. Искам да направим музика около текстовете и моя глас за да предадем на феновете съобщението, което искам. С него подхождаме по коренно различен начин и е страхотно, че имаме тази възможност.

blaze bailey absolva

Присъединяваш към Iron Maiden през 1994 г. Времената тогава не бяха добри за хеви метъла. Имайки предвид надигащата се гръндж вълна от Сиатъл и падението на метъла като цяло. В това време и много емблематични метъл групи направиха кардинални промени в състава си. Точно тогава ти поемаш щафетата на фронтмен на едни от титаните в хеви метъла! Залозите са огромни, медиите и феновете не правят това по-лесно за теб по онова време! Как се справяше с това напрежение и какво беше усещането?

Най-лошото беше, че грънджът беше негативен стил като цяло. Текстовете, поведението бяха толкова нихилистични, че нямаше как да се чувстваш позитивно от такава музика. Дори да имаше хубава музика, цялото настроение около грънджа я съсипваше. Лайняните медии бяха толкова „фешън“ ориентирани, че възприемаха грънджа за следващото най-голямо явление. Истината е, че дълбоко в себе си те никога не са харесвали „метъл“. В същото време феновете в Англия, които бяха израснали с тази музика, останаха верни към нея. Същото се отнася и за феновете в България, Испания, Гърция и в голяма част от света. На много места обаче беше наистина трудно и причината не беше само в грънджа. Албумите просто не се продаваха, защото всичко се променяше и се стремеше да е „онлайн“, mp3-ойките и iPod-те бяха вече популярни. По това време Maiden, както всички други метъл групи, продаваха музиката си на дискове и плочи, и тази промяна беше трудна за всички.

А колкото до мен, аз имах работата, за която съм мечтал. Беше невероятно изживяване за мен. Повечето фенове ми дадоха възможност, да покажа на какво съм способен. За други обаче беше ужасно. Те не искаха Bruce Dickinson да напуска Iron Maiden и им беше трудно да приемат някой нов. Любимият им вокалист, беше напуснал любимата им група. Това беше неприятна ситуация за милиони фенове по цял сват. За мен е напълно разбираемо, защо някои хора никога няма да ме приемат. Дори днес има фенове на Maiden, които откровено ме мразят и аз се примирявам с това. Обаче има и такива, които харесват музиката ми и това което правя.

Като мен например! "The X Factor" и "Virtual XI" за мен бележат една много важна епоха в историята на Maiden. Това са и времената когато аз прослушах и открих тази група. Много фенове не оценяват тези албуми по начина, по който го заслужават. Има ли нещо, за което съжаляваш от времето, в което си бил в Iron Maiden? Ако можеш да промениш нещо какво би било?

Определено бих променил косата си. Щях да се грижа повече за нея! След Maiden имах много проблеми с косата и мисля, че бих обърнал повече внимание на това. Като цяло времето ми в Maiden беше страхотно, макар и през повечето време да бях под стрес и гледах прекалено сериозно на всичко. Ако можех да се върна щях да съм по-отпуснат и да си почивам повече. В крайна сметка всичко беше за музиката, а там стандартите са много високи.

Аз мисля, че за много неща в живота, ако можеш да се отпуснеш и да работиш без напрежение, ще можеш да дадеш повече от себе си. Това бих направил, ако мога да се върна, защото подкрепата от феновете беше невероятна. Албумите "X Factor" и "Virtual XI" бяха много добре приети в конкретни страни. Iron Maiden станаха дори по-големи в някой държави докато бях с тях. Това беше страхотно и дори успяхме да посетим някои места, на които групата не беше стъпвала преди. Затова не мисля, че бих променил нещо друго. Беше страхотен период от живота ми. Беше почивка за Bruce Dickinson. Групата имаше нужда от промяна в този момент и това бележи началото на прогресив периода на Iron Maiden.

iron maiden blaze bayley 1994

Когато се присъединяваш към Maiden е имало малко напрежение в лагера на WOLFSBANE и не сте се разделили с добри чувства. Все пак продължавате да работите заедно и след това. През 2012 издадохте албум. Има ли планове за нещо ново и от WOLFSBANE?

Въпрос на време е. Трябва просто да се съберем заедно, тъй като всеки си има свои ангажименти. Лошото на тази самоизолация сега е, че имаш много свободно време, но не можеш да пътуваш и да се срещаш с други хора. Имаме обаче план да направим албум. Има и нова музика и е въпрос на време да се съберем по старомодния начин и да довършим парчетата.

Ще идваш в България отново през Септември за участие на фестивала ENIGMA ROCK в Дулово. Какво могат да очакват феновете от теб? По-всяка вероятност това ще е един от първите фестивали, и концерти в страната след изолацията и феновете ще го очакват с нетърпение.

И аз нямам търпение и се надявам всичко да е наред, и да се случи! Това ще е концерт с моя юбилеен сет-лист с песни от "X-Factor" и "Virtual XI", който обикновено правя на фестивали. С това отбелязвам 25 години от момента, в който се присъединих към Iron Maiden и страхотната възможност да пиша музика със Steve Harris и другите момчета. Много фенове идват при мен и ми казват: „Последния път като те гледах беше с Iron Maiden!” Те дори не знаят, че съм жив и правя своя музика. Аз имам 11 солови албума! Не съм спирал да правя музика и концерти и след Maiden, но много хора не знаят това. Това мисля, че е една идеална възможност да покажа и двете: Да отпразнувам този период от преди 25 години и да покажа на феновете, че все още правя албуми и турнета. Надявам се феновете в България да харесат някои от тях и да си спомнят за концерта, който направихме с Maiden през 1995 г. Ще е страхотно да се видя с тях!

Ще е страхотно наистина. Нямам търпение за този концерт. Мога ли да те помоля да оставиш съобщение за феновете, който ще четат това интервю и ще очакват да те видят?

Аз съм Blaze Bayley. Благодаря на прекрасните фенове от България за цялата подкрепа, която сте ми давали през годините. Очаквам с нетърпение 6-ти септември, за да се видя с всички вас. До тогава, пазете се и бъдете метъл!

Официален уебсайт на Blaze Bayley: https://blazebayley.net/
Онлайн магзаин: https://blazebayley.co.uk/
Facebook страница: https://www.facebook.com/officialblazebayley/
Youtube канал: https://www.youtube.com/user/blazebayleyofficial

Автор: Никола Петрас