Здравей Мартин, радвам се да те чуя. Къде се намираш в момента?

В къщи съм си. Звъниш ми на домашния телефон, така че да, у дома съм!

ASPHYX идват в София за първи път за хедлайн концерт, какви са очакванията ви?

Мисля, че ще бъде доста лудо. Единствения път, в който сме свирили в България, беше на Loud Festival (репортаж / снимки) преди няколко години и имахме лош късмет, защото беше наистина горещо и бяхме изтощени само след няколко песни. След това, отидохме в тълпата и давахме автографи и се снимахме с феновете, беше лудница. Така че, очакваме същото.

Какво да очакват феновете ви? Знам, че има някои луди глави от България , които ви следят по фестивали в близост.

Ами, това ще бъде хедлайн концерт в малък клуб. В това обикновено ние сме най-добри. Няма да ни се налага да мислим за времето, и ще изпълним сетлист, който ние искаме. Обикновено по фестивали получаваме около 50 минути, но за 50 минути ние едва загряваме.

Появиха се слухове, че имате някои нови песни за бъдещ албум, можеш ли да ни кажеш нещо повече?

Всъщност сме в процес! В момента пиша текстпете. Трябва да завършим малките детайли на някои от песните и когато всички песни са готови, трябва да завършим записите.

Има ли някакъв шанс да чуем нещо ново в София или е твърде рано за това?

Не че е твърде рано, но не мисля, че ще бъде подходящо. Това ще е първият ни хедлайн концерт в София и хората ще искат да чуят стари песни и песни от последните албуми, а не някои песни, с които те не са запознати.

„Deathhammer” е издаден преди 4 години и „Death the brutal way” 3 -4 години преди това. Защо има толкова голяма разлика между албумите?

Предполагам, че е така, защото бяхме заети с всички други банди. Paul все още участва в "Thanatos", а аз свиря и с "Blood Court", а това отнема известно време. Другият проблем сега е разстоянието, което има между нас. Ние не сме като други групи, които лесно могат да се срещнат и да направят добра репетиция, или да си пращаме гадно записани рифове , чрез Skype. Ние всички трябва да сме в една стая и да бъдем много шумни, за да се случат нещата.

Както вече каза си доста активен и си бил в култови банди. От къде намираш вдъхновение за текст и музика?

Ами на първо място аз все още съм си метъл до мозъка на костите. Бях като дете и все още съм. Хората ми казваха "Ще видиш като остарееш и имаш семейство". Ами аз сега съм почти на 50 и все още съм побъркан по метъла. Някои неща никога не се променят!

"Мамо, това не е фаза!" – Така ли е?

Ха-ха-ха, точно. Това е нещо, което правя със страст понежеа вдъхновението получавам от всичките книги, които чета. И както обясних на вашия колега от България по-рано, не темата на книгата ме вдъхновява, а нещо в нея, което съм прочел и ми е задействало въображението. И разбира се всичко, което се случва около нас, също е източник на вдъхновение.

Вярно е, че си икона в дет метъл жанра, но съм сигурен, че също си вдъхновен от някой или някоя група. Може ли да назовеш няколко?

Когато бях 8 годишен първата група, която ми хареса беше KISS ... преди да почнат с диското. По това време наистина обичах това, което правеха. Те бяха шумни и това беше просто рок енд рол и концертите им те отвяваха. Беше Hard Rock - Heavy metal, и след това можеше да намериш групи като Van Halen и Black Sabbath. След това всички британски неща изскочиха като Judas Priest, Saxon, Iron Maiden, а след това Motorhead, които бяха наистина шумни. По-късно Venom се повиха и това беше основното което ми влиаеше. Мисля, че за по-голямата част от death metal групите, те са тези, които определиха всичко.

Ами death metal сцената в момента? Има ли някакви младежи, които мислиш, че се справят добре?

Има много велики банди в момента и съм много щастлив от този факт. Отне известно време но изведнъж се появиха много old school death metal групи, които ми харесват. Аз не не харесвам групи, които правят 300 рифа в една песен. Но в днешно време харесвам групи като: Entrails, Bodyfarm, Facebraker и още много млади банди, които си заслужават. Добре е да обръща вмнимание на новите, защото има много добри неща в днешно време.

ASPHYX винаги са били ъндърграунд банда, но фен базата ви е останала лоялна и силна. Какво е запазило ASPHYX през тези много години?

Предполагам това е така, защото феновете знаят, че те никога няма да бъдат разочаровани. Те винаги знаят какво могат да очакват от нас. Например, ние никога няма да използваме електронни барабани .. или да направим диско (ха-ха). Например, ако сте фен на Motorhead, нито един техен албум няма да ви разочарова. Знаеш какво ще получиш и това в общи линии важи и за нас. Ако цялата група хареса това, което правим тогава и феновете ще го харесат. Ако не съм напълно доволен от нещо, аз ще кажа "забрави", и няма да го включим в албума.

Разбирам!

И още нещо, ние винаги сме достъпни за феновете. Те могат винаги дойдат и да си направят снимки с нас и ние ще им подпишем всичко и ще си поговорим с тях. Няма да се скрим в бекстейджа. Радваме се да се срещнем с феновете си и да пийнем едно питие с тях. В крайна сметка те са тези, които купуват нашите албуми. Те са причината, поради която ние съществуваме и ние сме наясно с това. Ако не уважаваш собствените си фенове, по-добре е да спреш да правиш това, което правиш.

Имаш наистина типичен и уникален глас. Налице е градска легенда, че го поддържаш с напитки и цигари.

Ха-ха-ха, това не е хубаво! Не ползвам това за „тренировка” на гласа ми. Имах си дни на наистина много пиене и не е било, за да запазя гласа си във форма. Да обичам да пия бира тук и там и предполагам, че това е при повечето метъли. Истината е, че не отказвам няколко бири и цигара, а гласът ми си е във форма. Да, не му помага особено, но за да се упражнявам изпозвам маска, подобна на тези с които пилотите дишат кислород. И не я ползвам заради гласа си, а защото съседите ми ще се побъркат ако пея без нея. Както вече казах, трудно е да се съберем всички и да репетираме, затова е необходимо да загрея предварително. Това е дисциплината, но обичам бирата и цигарите също.

Можете ли да оставиш съобщение на всички фенове, които ще прочетат това интервю и ще дойдат да видят групата?

Надявам се, че всички, които четете това, ще дойдете и ще прекарате добре с нас! Ние ще дадем всичко за един страхотен концерт, а по-късно не пропускайте възможността да изпиете едно питие с нас. Вземете с вас албумите или всички неща, които ние можем да ви разпишем. Елате, прекарайте си страхотно и вижте за какво става на въпрос.

Благодаря ти Martin за това интервю и за отделеното време. Предполагам, че ще се видим в София и ще изпием по една бира!

Да, човече, разбира се, нямаш проблем. Ще се видим в бара!

Автор: Никола Петрас