vreth finntroll

Здрасти от България и много ти благодаря, че отдели време за това интервю.

Да, няма проблем!

Предполагам, че сега сте доста заети, подготвяйки всичко за началото на турнето след по-малко от месец. Кажи ми какво си спомняш от последното си посещение в България? Доколкото си спомням беше преди 8 години?

О, това е било много отдавна. Времето лети бързо! Но да, може и беше преди осем години.

Беше фестивал на закрито – Sofia Metal Fest!

А, да, помня с WOLFHEART от Финландия. Беше страхотно, но беше много, много отдавна. Не сме свирили толкова много в България, но тогава– публиката беше наистина луда.

Българите наистина харесват фолк метъла, така че можете да очаквате това от нас!

Да, знам.

Добре, нека поговорим малко за фолк метъл. Последният път, когато бяхте тук, както казах, свирихте на фестивал. Сега се завръщате за хедлайн клубно шоу. Какво предпочиташ, фестивали или клубни концерти? Имах спор с мой приятел, който смята, че фолк метъла е по-подходящ за фестивали, отколкото за клубни концерти.

Ха-ха хммм. Аз лично никога не съм бил фен на големите фестивални сцени, защото обичам да съм близо до публиката, да общувам с нея, а когато свириш на фестивал си наистина далеч. Понякога дори не можете да видите първия ред. Затова предпочитам клубните концерти и това е причината да свиря и с по-малки групи. Наистина обичам тези „ПЪНК“ концерти, както обикновено ги наричам.

Вашето шоу в София отново ще бъде клубно шоу и мога да те уверя, че ще се почувствате доста комфортно!

Да, това е добре.

Последният ви албум "Vredesvävd" излезе преди 4 години, а преди това имаше 7 години пауза между албумите. Защо ви отне толкова време?

Когато направихме албума “Blodsvept” през 2013 г. бяхме доста време на турне. Свирихме навсякъде, по целия свят в продължение на много години. Finntrol не е група, която пише нова музика, докато сме на турне. Трябва да сме си вкъщи и да се успокоим, за да напишем нещо. И след албума "Blodsvept" започнахме да пишем нови песни и не бяхме много доволни от резултата, така че решихме да свирим на живо още малко и направихме турнето по случай 10 годишнината на "Nattfödd“. Това турне продължи още две години и отново свирихме навсякъде по света. И когато турнето свърши, осъзнахме колко време е минало. Пет години бяха се изнизали , а тепърва трябваше да започнем да пишем песни и записваме.

Издадохте „Vredesvävd“ през 2020 г. и светът буквално спря поради пандемията от COVID. Как ви се отрази това? Ясно е, че нямаше концерти и турнета, но на много групи това се отрази по различен начин. Някои дори се разпаднаха поради липсата на концерти и съответно приходи. Други прекараха това време, за да напишат нов материал или нови проекти.

Е, за нас беше добре, защото бяхме на много турнета преди това. За мен лично беше добре да се насладя на малка почивка от пътувания и турнета. Цялото време на пандемията ме накара да осъзная колко всъщност ми липсват пътуванията, турнетата и свиренето на живо.

Вие сте от Финландия, но текстовете ви са на шведски. Повечето фолк метъл групи пеят на родния си език.

Да...?

При вас това не е така, но колко е важно за фолк метъла да пееш на родния си език?

Е, ако прочетеш историята на Финландия, ще забележиш, че шведският е официален език там. Тъй като във Финландия имаме два официални езика... всъщност имаме три. финландски, суоми-фински и шведски. Аз съм роден в шведско говорящата общност на Финландия. И така, аз съм роден и израснал във Финландия, но все още говоря шведски с моите родители, сестри и приятели. Учил съм на шведски .. всичките ми училища и учебници бяха на шведски, така че това е роден език.

ОО разбирам!

Да... Ето един малък урок по история. ха-ха

Да, благодаря ти! Ха-ха. Значи затова решихте да пишете и пеете на шведски?

Да, Katla, първият вокалист на Finntrol, беше като мен - фино-швед. Което означава шведско говорящ човек – роден и живеещ във Финландия. И така, той искаше да разказва истории по същия начин, както са му разказвали истории като дете.

Това ми напомня... кога можем да очакваме нов албум от Frinntroll? Работите ли вече върху нещо?

Никога не се знае. Може да е скоро или не толкова. Чух някои от идеите за нови песни и предстои да напишем още. Предполагам, че след това турне всичко ще стане много по-ясно, защото ще имаме време да седнем и да решим какво, къде и кога. Имаме някои фестивали, планирани за лятото след това турне, така че предполагам, че след това ще е време да седнем и да решим каква ще бъде следващата ни стъпка.

Има ли някаква формула, която следвате, за да пишете добри песни и да правите добър албум? Нещо, което сте пробвали и работи за вас, или просто се забавлявате?

Хе-хе. Хм не знам може би....

Разбираш какво имам предвид?.. Очевидно следвате някои линии и сте малко ограничени в собствения си стил, но не можете да направите траш метъл албум например.

Това е вярно! Но не мисля, че сме ограничени до някакъв жанр, стига да имаме нашия си фолк елемент. Ако се заслуша в албума “Blodsvept”, той беше запис, в който изобщо нямаше толкова много фолк! Така че, не мисля, че сме толкова ограничени, но и при нас, албумите има тенденция да се променя много. Всеки път, когато влизаме в студио, имаме основната структура на песните и основната идея. Но в един момент се случва нещо странно и откриваме тази червена нишка и започваме да я следваме и това може тотално да промени албума. Това се случи на записа "Nifelvind", а също и с албума "Blodsvept" например. Ако слушате демото, те звучат напълно различно от крайния продукт. Така че всичко може да се случи и аз съм наистина щастлив, че можем да оформим албума в процеса. Това е като в анимационните филми, в един момент ти светва крушка в главата и знаеш как трябва да звучи този албум.

Спомена анимационни филми. Нека ти разкажа една забавна история от тази сутрин. Подготвях се за това интервю и 7-годишният ми племенник ме попита какво правя. Затова му обясних, че имам интервю с "група тролове" Той каза "О, те са ми любимите!"... Изглежда, че се е объркал с анимацията "Тролчета" Така че му показах снимка на Finntroll и той каза.... „О, тези изглеждат истински!“

Ха-ха-ха Страхотно!

trolls animation

В този ред на мисли, уморявали ли сте се някога от тези образи с протезите и т.н. или мислили ли си да задълбаете още повече като LORDI или GWAR например?

Разбира се, ние променяме малко костюмите си, но не мисля, че искаме да пропуснем цялата концепция, която имаме. Тя е толкова силна и ни дава много свобода да правим каквото искаме. Ако бяхме стриктна блек метъл група, тогава щяхме да сме ограничени до кожени панталони, corpse-paint, гривни с шипове и т.н. Но с Finntroll да да речем... Отиваме на фестивал и цялата ни екипировка с всичките ни сценични дрехи се губят на летището или още не са пристигнали. Можем да отидем във всеки магазин и да си купим каквито дрехи искаме, защото нямаме този фиксиран имидж. Докато можем да гримираме лицата си и да имаме ушни протези, можем да правим каквото си поискаме с героите си.

finntroll pic

Освен загубата на екипировка и багаж, кои са най-добрите и най-лошите неща в това да си на турне?

Най-хубавото нещо на тези дълги турнета е когато наистина започнеш да се разбираш с колегите си от групата. Дори и да нямаме възможност да свирим много, когато сме на турне, след седмица вече започваме да се сработваме с групата и шоуто се подобрява с всяка следваща дата. Това е наистина хубавото по време на турнето. И разбира се пътуването и чакането е едно от лошите неща. Понякога имам чувството, че просто седя някъде на някое летище или бекстейдж и просто чакам.

Разбирам, шоуто и забавлението са само малка част от всичко.

Да точно! Това е 10% забавление и 90% други неща!

Добре, нека се отклоним малко от темата сега... „AI“ или „Изкуственият интелект“ вече стана голяма част от живота ни. Проправя си път и в музикалната индустрия под формата на обложки и различни криейтиви. Дори видеоклипове и някои текстове на песни вече са направени с AI. Какво е мнението ти за всичко това? Ставаме ли все по-мързеливи или губим креативност?

AI определено спестява време и помага например при писането на текстове. Ако не знаеш как да завършиш изречение, това може да ти помогне или поне да ти даде вдъхновение. Но също така прави всичко да изглежда лесно и много хора могат да загубят работата си. Като художниците на обложки и дизайнери... както каза, напоследък видях много обложки на албуми, генерирани от AI. Всички те изглеждат "ОК", но не са уникални.

Видях, че участваш в много онлайн семинари и уроци по пеене.

Да, така е. Също така пътувам много и преподавам пеене на живо!

mathias finntroll pic

Mathias Lillmåns “Vreth“ (FINNTROLL) Източник: Facebook

Това е хубаво, защото мисля, че много млади музиканти се нуждаят от насоки, особено в тежкото пеене, а защо не и насоки за записите и турнетата. Смяташ ли, че имат бъдеще този тип семинари и уроци, където популярни музиканти споделят знанията си за всичко свързано с музикалния бизнес. Защото, както казахме, не е лесно да си музикант на пълен работен ден.

Според мен това е нещо много важно. Нека си го кажем честно... остарявам и вероятно в бъдеще ще започна малко по-малко да ходя по турнета и искам да предам това, което съм научил през годините. Така че това е добър начин за мен да накарам младите хора да избягват някои грешки. Всъщност всичко започна с пандемията. Помолиха ме да направя някои онлайн курсове и семинари за екстремни вокали и това беше преди Ковид пандемията. Но по време на локдауна, когато бяхме у дома и не можехме да пътуваме и да свирим, вече реално нямах работа. Така че беше естествено да започна да се фокусирам върху тези онлайн семинари.

И така, не искам повече да ти губя времето... на 12 април ще видим Finntroll на живо в София. Какво да очакват феновете от вашето шоу? А ако все още не са решили да дойдат, можеш да им отправиш покана.

Това ще бъде втората част от нашето турне в подкрепа на албума "Vredesvävd", така че очевидно ще се фокусираме върху този запис, но имаме и много песни от по-старите албуми. Почти всички албуми. Ще бъде страхотно, така че заповядайте на шоуто!

Благодаря ти, Mathias за това интервю и ще се видим в София след няколко седмици.

Благодаря! Ще се видим там.

Автор: Никола Петрас

Връзки:

Finntroll

https://www.trollhorde.com

https://www.facebook.com/officialfinntroll

https://www.instagram.com/trollballs/

Mathias

https://rockcamp.fi

https://www.facebook.com/MathiasVrethLillmans/

https://www.instagram.com/lillmans

https://t.me/vreth_official

 

engl version