arch-enemy-interviewЗдарвей Sharlee, радвам се да те чуя!

Здравей и аз се радвам да те чуя.

Къде се намираш в момента?

В момента съм в Гьотеборг - Швеция и се подготвяме за предстоящото турне . Има много неща, с които трябва да се справим, защото не сме били на турне от година и половина .

Доста дълго време!

Да, това е нашата най-дългата пауза от 2001 г. насам.

Разбирам, но има някои нови промени в групата , така че предполагам имате нужда от почивка. Имам предвид, че Arch Enemy са с нова вокалистка и нов албум. Може ли да ни кажеш нещо повече за новия албум и как Alissa се вписва в състава?

Всичко е фантастично! Когато Alissa дойде тя беше невероятна през цялото време. От самото начало , когато свирихме някои неща в нашата репетиционна, тя беше просто невероятна. По-късно тя участва в написването на текстовете за 5 или 6 песни. Няма да повярвате как работи в студиото. Тя е изключителна професионалистка и освен това е изключително готин човек,... тя е .... ..... Ами няма какво друго да добавя, имам огроомен респект към тази малка жена. Мисълта ми е, че когато се прави такава голяма промяна, както ние направихме, това си е огромна стъпка. И мисля, че никой не може да е по-подходящ за групата от нея. Тя съживи групата с нейния подход и енергия.

От твоите думи разбирам, че не сте правили никакви прослушвания и Alissa е била единствения ви избор.

Да, така беше. Когато Angela реши да се оттегли и знаехме, че това е окончателното й решение, ние просто седнахме и почнахме да мислим за следващата стъпка, какво е бъдещето ни и какво ще правим. Имахме две възможности – да приключим с групата или да намерим някой друг. Всъщност всеки от нас искаше да продължи, а и имахме няколко написани песни. Решихме да седнем и всеки да напише няколко имена на кандидати в списък. Накрая всеки беше написал само с едно име, а след това настъпи тишина ...

sharlee dangelo at kavarna rock fest 2011

Значи това е начинът, по който е решено?

Да, тя бе споменава и преди, пък и с Angela се познават от отдавна. Вероятно това е причината поради, която само нейното име изпъкна. Така че й се обадихме и за щастие тя каза "Да"!

Знам, че вие сте й една от любимите й банди. Предполагам, че това е правилното решение за нея също.

О, много се радвам да го чуя.

Ти каза , че Angela просто отстъпва мястото си, но не напуска групата , защото ще остане мениджър. Защо тази промяна беше необходима и какво е доведе до решението й?

Знаеш ли , когато правиш нещо в продължение на 13 години, е нормално приоритете ти да се изменят и да искаш да опиташ нещо ново. Angela усети, че не можеше вече да ни даде толкова, колкото преди. Напоследък й беше трудно да пее с нас и тя беше съвсем честна да го признае. Всеки път си казвахме: „Окей, нека направим нов албум и след това ще починем малко", защото е толкова трудно да се направи такава драстична промяна и винаги се опитвахме да го отложим . Този път обаче ни стана ясно, че тя не иска да продължи и не може. Все пак тя ще продължи да прави това, което правеше през последните 6 години като мениджър. Angela е изключително добра в това и познава групата много добре. Тя няма да пътува и да излиза на сцената, но може да прави всичко останало. За нас е добре да имаме такъв мениджър. Сега ще знаем , че мениджърът не е някой, който седи зад бюрото по цял ден и ни прибира пари парите. Сега ще знаем, че наистина имаме човек, който работи за нас.

Видяхме убийственото видеото на " War eternal" и лирик видео на „As the pages burn". Можем ли да очакваме някой нов клип или изненада ?

О, да , вероятно ще има някои неща . Хе-хе.

Ново видео или нещо друго?

Определено ще има ново видео и някои други неща през годината.

arch-enemy-2014

Както казах, от това което чухме от албума досега, той звучи доста обещаващо с невероятна инструментална работа. Смяташ ли, че това може да бъде най-добрият албум на групата, който е издаван до сега?

Не мога да кажа нищо , но Да ! Ха -ха- ха! Това определено е най-добрият запис на Arch Enemy, който можем да направим в този момент и за мен това е най-важното нещо като музикант. Много трудно мога да го опиша, но не съм се уморил да го слушам все още, а съм го слушал около хиляда пъти . Хе-хе
Много съм развълнуван! Чувствам, че имаме да предложим нещо по-различно от последните няколко албума. Мисля, че сме се върнали в музикално отношение на някои определени песни към периода даже преди Angela. Но в същото време звучи ново, защото Alissa е допринесла с нов привкус. Всичко това придава изключителна свежест и не е звучи остаряло и копирано. Аз не мисля, че следваме същите стъпки, както направихме с последните няколко албума. Причината за това е, че искахме да изпъкнем. Това е въпрос на оцеляване, нали знаеш, хе-хе .

Разбирам. И така, какво е посланието зад заглавието "War Eternal" и има ли някаква концепция в албума? Какво е основното послание, което искате да предадете на слушателите с този албум?

Да убивете всеки, по всяко време ! Ха- ха. Не наистина, просто се шегувам .
„War Eternal" и като цяло заглавната песен имат повече общо с личната борба. Това е нещо, което всички преживяваме през живота си. Винаги има хора, които постоянно казват какво да правиш и как да го направиш. И ако се опиташ да направиш нещата по по-различен начин винаги се намира някой, който да се опитва да те постави на "мястото ти".

Възможно ли е да говориш за мениджъра ви ?

Ха- ха, да! Може да бъде за мениджъра. Може да бъде за шефа или за учителя. Песента може да е за всеки . Ако изберете по-различен начин живот, винаги ще има хора около вас, които ще се опитат да ви убедят, че грешите или дори да започнат да ви вредят. И всичко това е като неспираща война, която се води вътре в теб, за да правиш нещата така както искаш. Ще има препятствия по пътя и повечето от хората се страхуват от неизвестното.

Можеш ли да опишеш албума с три думи ?

Pure Fucking Metal !

София е третата спирка от предстоящото ви турне. Можеш ли да ни кажеш какво да очакваме от шоуто ви? Дали феновете ще чуят някакъв нов материал или ще разчитате на класиките?

Определено ще изсвирим някои нови песни. Албумът няма да е излязъл по това време , така че няма да наблегнем предимно на новите песни. Не сме свирили в България от дълго време и никога в София , така че ще се опитаме да изсвирим по малко от всичко. Отделно от това ще видите една група с ицяло нов заряд и сме много нетърпеливи да свирим. Нямаме търпение да свирим в София, защото от бандите, които познаваме всички казат, че на концертите там е страхотно.

Daniel и Nick са свършили много студийна работа по записите на албума?

Да, така е! Те са изключително добри с техническите неща и ги приложиха в записите записите.

Защо решихте те да свършат тази работа? Дали защото се чувствате по-концентрирани върху резултата?

Ами ето какво направихме. Решихме, че Jens Borgen ще се смеси албума, така че записахме барабаните в студиото му . Когато става въпрос за запис на бас и китари обаче, при налична та технология в наши дни, решихме да го направим сами . Така че ги записахме в малко студио в Стокхолм. Направихме го , защото е по-добре за нас и имахме повече време да работим .

Значи сте били по-концентрирани върху резултата, а не ви е притискало времето?

Да, точно така. Когато записвахме направихме вокалите в друго студио, в Халмстад в Швеция и след това всичко се смеси от Jens . Така че, стига да има някой да смеси албума, можеш да се средоточиш върху това как и какво всъщност записваш и накрая резултатът ще е добър.

Ти си в групата почти от самото начало. Как виждаш новото лице на Arch Enemy и каква мислиш, че ще е следващата най-добра стъпка за групата?

Ами, ние сме в началото на нов етап от историята на групата. Доказахме на себе си, че можем да продължим и да правим фантастични албуми. Загубихме много важен член и загубихме още един не много отдавна, но да имаме хора като Nick и Alissa в бандата е страхотен прилив на нова енергия. Сега знаем на какво сме способни и ще трябва да го докажем на сцената по целия свят. Това ще бъде следващата ни стъпка, да видим какво мислят хората. Ще направим много концерти, започваме в края на май и ще приключим 2 дни преди Коледа и после ще продължи през следващата година. Все още имаме някои песни, които не са включени към албума и постоянно ни идват нови идеи, така че би било страхотно да влезем отново в студиото. Нека да видим колко време ще бъдем на турне, но определено планираме още един албум в не много далечно бъдеще.

Може ли да оставиш съобщение за феновете в България ?

Ние сме изключително развълнувани, че ще дойдем да свирим в София , защото не сме свирили там до сега. Сега ще видите една група, която е работи на пълни обороти и се надяваме, че ще дойдете и ще празнувате с нас.

Автор: Никола Петрас

engl version