sakis interview 2016Здрасти Сакис, винаги ми е приятно да те чуя..и фактът, че даваш интервю, означава че това трябва да е почивният ти ден.. Знам, че си много зает тези дни, вярно ли е?

О, доста съм зает заради излизането на новия албум, промотирането и организирането на европейски концерти. Така, че нещата са доста изнервени.

Минаха 3 месеца от излизането на “Rituals” и албумът разбива. Знам от теб, че винаги се притесняваш какво ще кажат феновете. Как се приема албумът до сега и горд ли си от работата, която си свършил. Можеш ли да кажеш, че това е „щастливият 13 албум”?

Както всеки музикант, първото нещо, за което мисля е какво ще кажат хората. Ти знаеш, не крия, че в началото бях притеснен, че феновете няма да го харесат. Но сега, след три месеца, съм щастлив, че отзвукът е много добър и албумът достига добри места в различни световни класации. Феновете реагират наистина чудесно и за нас е чест, и сме горди, защото това е нашият 13 албум и след 25 години ние можем да дадем нещо ново.

Успя да направиш следващата стъпка. Знам, че винаги е било кошмар за теб дали ще имаш да дадеш нещо ново.

Това е кошмар за всеки музикант.

Къде намери вдъхновение за този албум?

Откакто се помня винаги съм бил пътешественик. Пътувам по цял свят и събирам идеи и опит. И след толкова много години „на пътя”, реших да напиша нещо за различните култури по цял свят. Нещо като Ритуал, албум, пълен с ритуали. 10-11 ритуала от целия свят. Изолирах се от живота и погледнах в себе си, какво искам да кажа на феновете.

Rituals е вторият албум с Джордж и Вангелис. Допринесоха ли те за албума или са само музиканти за свирене на живо?

Да, те са музиканти за концертите, но Джордж също помогна за записването на албума като саунд инженер.

Ясно, питам, защото това е първият път, когато се появявате на промо снимки 4-мата.

Колкото повече време хората прекарват в бандата, толкова повече това се превръща в официален състав. Все още аз и Темис сме тези, които поддържат групата жива от началото. Джордж и Вангелис са в бандата от 4 години и сме в наистина добра фаза. Горд съм, че са част от Rotting Christ.

rotting christ 2016 2

Вече знаем, че ще има видео към „Apage Satana“ и трейлърът изглежда доста тъмен и мистичен. Можеш ли да ни кажеш каква история се крие зад видеото и песента?

Няма да правим екзорсизъм, по-скоро ще е нещо като ритуал. Все още не мога да ти кажа какъв ще е резултатът. Предполагам, че следващата седмица ще пуснем снимки от заснемането на клипа.

Странен е фактът, че с всеки следващ албум, песните, които спирите на живо от него, са по-малко. Например, когато излезе AEALO, свирихте 5 песни, от Kata Ton Daimona Eaytoy – 4, а сега само 3. Защо?

Това е друг кошмар, с който се сблъскваме. След 13 албума и почти 200 песни е много трудно да се избере сетлист. Опитваме се да включваме песни от цялата дискография.

Няма съмнение, че Rotting Christ ти е дала много, но предполагам ти струва много. Би ли променил нещо в кариерата си, ако имаше този шанс?

Имал съм лоши моменти с лейбъли и договори, които определено бих променил. Знаеш, аз съм посветил живота си на групата. Четвърт век съм верен на духа си. Понякога се чудя защо правя всичко това? Не знам, може би харесвам този начин на живот.

rotting christ 2016 3

Времената се промениха доста от последния път, в който се чухме. Започнаха войни, музиканти починаха и банди бяха забранени по различни причини, сякаш сме в 60-те. Това, което се случва в момента в Русия, всички религиозни екстремисти, отменяне на концерти, дори атакуване на музиканти, например Helmut от Belphegor. Вие също имахе проблеми с някакви задници в USA. Какво мислиш за всичко това и планирате ли нещо в Русия скоро?

Където и да отидем, винаги имаме проблеми. Обществото става все по-консервативно. Сякаш се връщаме обратно в средните векове. Не знам защо се случва това, може би заради световния финансов стрес. Хората си губят умовете, колкото по-малко пари имат, имат повече фобии. Затова се обръщат към религията или други неща, за които мислят че ще ги откъснат от това. Но ние никога няма да се откажем да се борим.

Както каза, винаги имате проблеми с името. Планирате ли да посетите Русия скоро? И подготвятели се за глупости от този род?

Ако имаме оферта, ще свирим там. Въпреки всички проблеми, ще отидем. Освен ако правителството не откаже визите ни. Ние винаги сме тук и даваме най-доброто за феновете. Нашето мото е Non Serviam и няма да направим крачка назад.

Идвате в България отново и винаги си казвал, че е сякаш се прибирате у дома. Ако трябва да бъда честен, за мен винаги е приятно да ви гледам на живо... Какви са очакванията ти за предстоящото шоу и какво да очакват феновете?

България за нас е като дом. Това не е комплимент, а истината. Броим дните, когато ще се върнем и ще свирим в София и това е наистина важен концерт за нас.

rotting christ 2016 1

Можеш ли да оставиш съобщение за българските фенове?

В тези смутни времена, метъл музиката е единството решение за бягство от мизерния свят. Ние имаме нашата музика и идеи. Активни сме и следваме собствения си дух. Ще се присъединим към българските си фенове за да крещим заедно „NON SERVIAM!”

Благодаря ти, Сакис! Ще се видим в София.

Автор: Никола Петрас