primordial-interviewЗдравей Alan, радвам се да те чуя! Мисля, че минаха повече от 10 години от последния ви концерт в София. С какви очаквания идвате?

Да, за съжаление се случва така и няма как да го избегнем. Свирим в някои държави доста често, а в някои не сме били над 10 години. Толкова е просто, мигваш и преди да разбереш са минали 10 години. Ето че се връщаме сега и ще бъде интересно.

Значи това е проклятието на турнетата? Времето лети бързо, когато постоянно си на път?

Да, а и става по-сложно с напредването на възрастта – ето другите в групата вече имат други ангажименти и семейства - това е един от факторите. Другият е по икономически причини. Беше по-лесно когато бяхме на 25 години, но сега на 40 е различно. Понякога е чисто и просто лош късмет.

Какви са очакванията ви след толкова години?

Надявам се да дойдат хора (ха-ха). Ще бъде интересно, защото тогава бях на 27, а сега 13 години по-късно няма да е същото. Личностно сме израстнали много и групата е много по-силна. Ще направим много дълъг концерт и феновете трябва да очакват над два часа сет.

Знам че ще дойдеш един ден по-рано за специално събитие. Разкажи ни повече за това.

Съвсем елементарно е! Аз съм единственият от групата, който няма отговорностите на другите от групата - жени, деца и т.н. Да си в група означава да прекарваш повечето от времето си по летища, бусове, магистрали и хотелски стаи. Реших, че ще е хубаво да дойда по-рано и да разгледам. Като цяло съм решил тази година да пристигам дни преди концертите ни, когато свирим в интересни градове и държави . Планирал съм да остана за няколко дни в Украйна, Русия и Турция. Промоутърите нямаха нищо против да дойда по-рано и понеже имам опит като DJ от доста време, решихме да направим и това събитие.

Значи феновете ще могат да се срещнат с теб на 28 януари – в деня преди концерта?

Да!

primordial-live01

Една страхотна група ще е гост на концерта – UPYR и две други на DJ събитието: DIMHOLT и SOURCES OF I. Запознат ли си с някоя от тях?

Странното е, че вече си писах с един пич от UPYR и бях приятно изненадан, че подготвят сплит албум с моите добри приятели от WHITEHORSE. Колко е малък света! Имам YouTube линкове към всичките банди и ще ги преслушам преди да дойда. Казах на промоутъра да избере подходяща група и понякога е хубаво да им се довериш (ха-ха).

След толкова години музикална кариера сте изградили собствена идентичност. Какво е различното в отношението ви към музиката и по-специално към вашата, след всичките 25 години?

Нещото, което най-много се е развило – това сме ние самите като личности! Аз се присъединих към групата една седмица след 16-ия си рожден ден и това беше преди 25 години! Това всъщност е една голяма част от живота ми като възрастен. Като се замисля дори не си спомням какво е да не съм в група. Аз обаче не съм от тези хора, които ще кажат: „Не ми харесва първия албум, защото е наивен!" Ако се заслушате ще разберете, че това е същата група от демото до ден днешен. Ние живеехме в изолация в Ирландия и сцената ни беше изцяло изолирана. Нямахме възможност да се качим на бус и да свирим примерно в Холандия и Германия с други групи, от които да се учим. Ние си имахме собствена, малка, изолирана сцена. Това което отличава ирландските групи е чувство за патос, трагедия и меланхолия в звука, което е типично „ирландско". Аз все още се разпознавам в записите ни, не се срамувам и не съжалявам за нищо!

primordial-band

Значи си порастнал със собствента си музика и тя е голяма част от твоята същност!

Да, не поглеждам назад към това, което съм писал и пял с думите: "О, това наистина е унизително!" Преди време ни се наложи да свирим в Москва и предната вечер се срещнахме с разни пичове в местния бар. Те питаха дали ще свирим нещо от демото. Замислихме се, че за пръв път свирим там, не се знае... може и да се окаже, че ще е и за последен! Казахме си, че нямаме какво да губим и решихме да го направим. Отрепетирахме парчетата по време на саунд чека и просто ги изсвирихме на живо за пръв път от толкова години.

След трагедията в клуб Colectiv в Румъния, вие от Primordial дарихте приходите от продажбата на редки плочи на групата на жертвите и семействата им. Ще свирите в Румъния веднага след София, с какви емоции ще се върнете там?

Винаги ми е харесвала тази държава! По стечение на обстоятелствата ходя доста често там през последните години. Обожавам природата на Румъния и имам много приятели там. След трагедията открих тези записи в колекцията си и осъзнах, че нямам нужда от тях. Не изпитвам нужда да притежавам всичко, което с PRIMORDIAL сме направили. Ако на някого му трябват - ето ви ги! Няма спор, че това е една голяма трагедия и най-лошото, което може да се случи на метъл концерт изобщо. Просто реших, че можем да дарим пари с този търг и ето – събрахме около 900 евро.

Това, което сте направили е достойно за уважение! Ако не се лъжа, концертът ви в Букурещ на 30-и трябваше да се проведе в същия този клуб?

Да! И знаеш ли какво? Били сме на места като Хондурас, Мексико и САЩ. Много често ни се е слувало да влизаме и да си казваме: „Това е шибан смъртоносен капан!" Навсякъде, където свирим си носим собствени огнеупорни декори. Нося със себе си и тяхната документация в случй, че някой я поиска. Но това така и не се случва освен ако не си в Швеция, Германия или Финландия. Мисля, че тази трагедия е комбинация от лош късмет и немърливост към детайлите.

primordial-live02

Било е писано да се случи рано или късно.

Не мога да повярвам, че досега не се е случило с групи като Watain. Както казах били сме в зали, които са в мазето на бункер и имат само едно малко стълбище, което служи за изход. В такъв момент си казваш: „Човече, ако нещо стане - мъртви сме!" И всъщност точно това се е случило. Лошото, е че жертвите наистина са много. Напомня ми за това, което се случи на концерт на Great White преди 13 години в Щатите!

Да! Можем само да се надяваме тези неща да не се повтарят!

Да, точно!

Ти си доста активна личност с много музикални проекти. Как намираш енергия и вдъхновение да се занимаваш с всичките?

Да, побърква ме, но съм безмилостен! (ха-ха)

А вдъхновението?

Никога няма да се предам. Никога няма да загубя своята ярост, чувството си за несправедливост и гняв. Ще продължа да се сблъсквам с мрачната страна на света, която постоянно ме вдъхновява. Никога не съм си казвал: „Ок, майната му на това! Просто ще пусна завесите и ще си живея живота!" Всякаш постоянно съм включен към електрическата мрежа! Нямам почивка и докато имам енергия, страст и безмилосната жажда да творя, ще го правя. Различно е при мен и останалите от групата. Сигурен съм, че китариста ни Ciáran има идеи и е споменавал, че иска да направи акустичен албум. Нещата обаче се променят, когато имаш малки деца. Трудно се намира свободно време. Разбира се, не искам да съм от тези, за които хората казват: „Мамка му, пак ли този!" Бих схванал, ако е така, но докато все още осъзнавам качеството, на това което правя, ще продължа!

Последния албум на PRIMORDIAL – "Where Greater Men Have Fallen" e записан в различно студио с нов продуцент. Защо направихте тази промяна?

Смятам, че така трябва да се прави! Твърде много групи се озовават в един постоянен цилъл и са заседнали в това, което им е познато и удобно. Ако се чувстваш удобно и всичко ти е познато, така ще звучи и албумът ти! Мисля, че е хубаво на всеки 2-3 албума да променяш всичко и да се отърсваш малко. Трябва да се ползва различна апаратура, различни помещения и продуценти. Именно по тази причина "The Gathering Wilderness" не звучи като "Storm Before Calm", който пък не звучи като "A Journey's End", а всичките те пък са различни от последния ни албум. Пак ще разбереш, че е това, което чуваш е Primordial, нo всички имат различна вибрация и тон. Можем да се сетим за много групи, чиито последни 2-3 албума звучат еднакво. Не се интересувам от такъв тип записи. Мисля, че човек трябва да се поставя отвъд зоната си на комфорт.

Primordial-Where-Greater-Men-Have-Fallen

Това ли е начина да продължаваш напред? Постоянно да се предизвикваш и да изпитваш предела си?

Абсолютно! Сега записвахме в доста голямо студио и имахме идеи за звука. Аз исках да звучи възможно най-живо! Исках да променя тона на баса и да изкараме китарите възможно най-вляво и дясно, барабаните да звучат като от 1976-а, вместо като от 2016-а. Мисля, че е добре нещата да се гледат от друг ъгъл. Ти спомена, че ползвахме друг продуцент и това е така, но изобщо не бива да се възприема като обида към Chris Fielding, с когото работихме преди. Той също разбра, че искаме да променим нещата. В противен случай правиш все същия албум, но с различни песни!

Сега като казваш това, можеш ли да обещаеш, че при следващия албум пак ще промените всичко или ще повторите нещо, което сте правили?

Нямам идея! Не съм се замислял за това. Аз лично бих искал да работя с продуценти като Steve Albini, Jack Endino и други класици от 80-те и 90-те. Интересно ми е да видя какво биха направили те с нашата музика. Но сега живеем в друга музикална индустрия с различни парични и времеви ограничения, трябва да си изобретателен. Не съм се замислял все още, но и това ще се случи в определен период. Доста сме отвеяни по тази тема, никога не правим планове за след 2 години или 18 месеца.

Можеш ли да оставиш съобщение за българските фенове и специално за тези, които ще дойдат на двете събития в София?

Ще бъде страхотно да се върнем при вас след всичките тези години. DJ вечерта ще е забавна. Моля, не ме карайте да пускам песни на моята банда, защото ще се почувствам неловко (ха-ха). На следващия ден ще направим над двучасов концерт с PRIMORDIAL. Ще се мотаем наоколо и ако имате нещо за подписване, донесете го. Можете да сте сигурни, че няма да се скрием в бекстейджа или хотелските стаи. Ще бъде страхотен уикенд!

Благодаря за отделеното време, Alan. Ще се видим в София!

Няма проблем, човече. Всичко най-хубаво! Ще се видим скоро!

Автор: Никола Петрас