Здравей Gus, радвам се да те чуя. Къде си в момента?

Върнах от турне в Австралия и Япония и сега съм у дома си в Гърция.

FIREWIND ще посетят България за четвърти път. Какви са очаквания ти?

Не очаквам нищо по-различно от предишните ни гостувания. Българските фенове са много шумни, обичат метъла и ги обичаме заради това това!

Какво трябва да очакват феновете от шоуто ви?

Сега Firewind са по-добри от всякога. Имаме нов вокалист Kelly Sundown Carpenter. Този човек е просто безупречен на сцената. И разбира се барабанистът ни Jo Nunez, който е в групата вече 2 години. Истината е, че сега свирим по-стегнато от всякога!

Върнахте се от турне в Япония и Австралия. Каква е разликата между феновете там и тези в Европа и САЩ?

Не знаехме какво да очакваме от австралийската публика, защото бяхме там за пръв път. Те са страхотни, много емоционални и ни посрещнаха много топло. Що се отнася до Япония, отидох там, за да направя някои китарни семинари. Японските фенове са много лоялни, някои от тях ме следят от първото ми турне в Япония преди 11 години. Това е невероятно и просто изумително.

Изминаха четири години от както си китарист на Ozzy. Това промени ли те по някакъв начин?

Разбира се, че ме промени. Направи ме по-добър музикант, даде ми повече увереност, както на сцената така и извън нея, отвори ми много врати в този бизнес. Това промени живота ми към по-добро, завинаги. Ще съм вечно благодарен за това.

Имаш ли някаква творческа свобода когато свириш с Ozzy или просто си част от добре работеща машина?

Ozzy винаги ми е казвал да бъда себе си. Така че, разбира се, че съм себе си, но аз уважавам и знам моята позиция в тази група. Феновете са там, за да видят Ozzy и работата на групата е да го накара да изпъкне. Мисля, че всички от нас са свършили добра работа при него и са спомогнали за вкарването на нова енергия на сцената.

Зададох ти този въпрос, защото прочетох някои коментари от страна на фенове, които твърдят, че за теб FIREWIND сега са на заден план... след Ozzy. Вярно ли е?

За съжаление някои фенове изглежда са озлобени от всичко това. Срамота, защото си мислех, че е нормално хората да се зарадват на този успех и възможностите, които се откриват пред Firewind. Мога да ви кажа едно: Скъсвам си задника от работа и все още съм тук, записвам албуми и правя турнета по света с Firewind. Можете да носите две шапки, но не по едно и също време. Когато е време за Ozzy, тогава е само Ozzy. Когато не съм на работа с него, имам цялото време на света за групата ми и никой не може да ми го отнеме.

firewind-gusg-photo

Ти си идеален пример за това как мечтите се сбъдват, само ако работиш усилено за тях. Има ли някаква формула за успеха ти и може ли да дадеш някои съвети на младите музиканти?

Музикалния бизнес сега е по-труден от всякога. Това което мога да кажа на младите музиканти е да работят по-усърдно и да не се отказват. Да се захващат здраво и да вярват в своята музика. Двайте най-доброто от себе си и не се страхувайте да инвестирате в изкуството си. Няма да е лесно, но ще се изплати в крайна сметка.

След толкова години в музикалния бизнес и седем издадени албума . Има ли нещо, за което съжаляваш?

За нищо! Разбира се правил съм грешки, но те са били мое собствено решение, а не на някой друг.

От началото на тази година Apollo вече не е част от групата. Защо напусна той?

Защото искаше да бъде музикант на „непълно работно време" и постоянен учител в Швеция. Не можа да се справи нашия график и реши да се оттегли. Аз го разбирам! Това не е за всеки.

Сега вокалист е Kelly Sundown Carpenter. Можем ли да очакваме нов албум с него?

Надявам се! Разбираме се много добре и нямам търпение да напишем някои нови песни с него на вокалите.

Как феновете приемат Kelly?

Има смесени реакции в мрежата, но тези, които в действителност са си направили труда да купят билет и да ни видят на живо (вместо да пишат своите злобни, отрицателни мнения по социалните медии), са останали доволни.

Напоследък виждаме Bob Katsionis все по-често с китара вместо зад клавирите. Това също може да се усети и в последния ви студиен албум "Few Against Many". Защо решихте да оставите настрана клавирите и да наблегнете много повече на китарно ориентиран албум?

Firewind първоначално нямаха клавири. Клавирите заемат по-голяма роля в четвъртия ни албум "Allegiance". Така че имаме много песни, без клавири и такива с много клавири. Нямаме правила дали да има повече или по-малко. Просто този път написах много рифове и албумът беше с по-тежък и по-мрачен звук. Има и клавири в албума, но те са на по заден план и добавят атмосфера, вместо да имат водеща роля.

Имаш нов солов албум, по който работиш. Какво става с него?

Всичко върви страхотно! Това е може би най-добрият албум, който съм правил, много съм развълнуван. Има много невероятни гост-музиканти в него. Туко що подписах и договор със Century Media и албумът трябва да излезе през пролетта на 2014.

Гръцката метъл сцена става все по-силна. Мислиш ли, че тя има потенциал да застане до немската и скандинавската?

Имаме доста, дълг път за това хаха! Но със сигурност е по-добра, отколкото е била преди 10-15 години.

FIREWIND свирият на фестивали по цял свят и предполагам, че все някоя група, с която сте свирили ти е направила впечатление! Може ли да посочиш няколко?

Рядко глдам групи по фестивалите, защото съм зает с подготовка за нашето шоу и след това, обикновено имам много интервюта. Иначе гледах Accept на Bloodstock тази година и разбиха всичко живо!

Кои са любимите ти албуми излезили през тази година? (Моля, не казвай Black Sabbath)

Защо не? Трябва да си глупак, за да не се харесаш новия албум на Sabbath, човек! Black Sabbath – 13, Megadeth – Super Collider, Eyes Set To Kill – Masks, Devour The Day – Good Man EP, Gary Clark Jr – Black and Blu, and The Winery Dogs.

Може ли да оставиш съобщение за феновете си в България и особено за тези, които ще посетят шоуто ви следващия месец?

Благодаря на всички наши български фенове за това, че бяха търпеливи в продължение на 3 години! Чакането свърши и ще се видим на 10 декември!

Благодаря ти за това интервю!. Ще се видим в София!

engl version