oliver-palotai-interviewИ така добре дошъл в България отново! Как се чувстваш?

Добре! Чудесно време, страхотна храна и наводненa хотелска баня. (смее се)

Така ли? Е, случват се такива неща!

Да! (смее се)

Нека започнем с въпрос за предстоящия албум на KAMELOT. Нещата вървят с пълна сила, вече имате нов вокалист - Tommy Karevik, който обявихте преди две седмици? Може ли да ни кажеш няколко думи за него?

Разбира се, той вече е бил на турне с нас, като гост вокалист и пееше една или две песни. През последната година много се чудехме кой певец да вземем и аз твърдо бях за Tommy, защото той ми направи много силно впечатление. Разбира се личността е много важна, той е малко затворен и притеснителен, и харесвам това „Скандинавско усещане" в него. Той се вписва страхотно в KAMELOT.

Както спомена, той е бил на турне с вас...

Да!

А участва ли в писането на песни за новия албум?

Да, да! ... Окочателното решение да вземем него беше като изпрати вокали, текстовете и записана мелодия на една балада, която аз писах и ще бъде включена в новия албум. Беше толкова добре и впечатляващо, че всички настръхнахме когато го чухме. Моментално разбрахме, че е това което търсим!. Той написа и повечето вокални мелодии за албума.

Когато спомена за настръхване си спомних, че чухме вашия саундчек и нова песен, която ме накара да настръхна.

Да, заглавието на песента е „Sacrimony" и е първата от албума, след интрото.

Може ли да разкриеш повече подробности за албума? Колко песни ще е ? Кой ще прави обложката?

Обложката на албума е дело на Stephan Heilemann. Той е правил последната обложка на EPICA, и обложки за другата ми група SONS OF SEASONS. Той е един от най-добрите ми приятели, живеем в един квартал и моето мнение е, че той е един от най-добрите дизайнери в света. Колкото до песните мисля, че са 9 или 10 без интерлюдиите.

Има ли албума вече име или още е тайна?

Амииии, кога ще излезе интервюто?

Следващата седмица.

Добре, значи ще се казва "Silverthorn".

"Silverthorn"? Звучи страхотно!

Да, ще бъде концептуален албум с история. Към специалното издание ще има малка книжка, в която ще има описана историята. Всичките песни ще се въртят около нея, ще бъде нещо като „The Black Halo" .

kamelot silverthornСнимка: emp-online.com

*Това изображение не e официалната обложка на албума

Звучи страхотно! На предното турне направихте няколко концерта с Fabio Leone от Rhapsody Of Fire, които ще свирят преди KAMELOT. Може ли да очакваме да се появи с Вас на сцената тази вечер?

Да, говорихме за това, но не знам какво е окончателното му решение. Ако има време да се подготви ще се появи с нас на сцената.

Добре, кой беше най-тежкият момент за групата? Знам, че не си от началото, но можем ли да кажем, че напускането на Roy Khan е бил най-трудния момент?

Да, определено! Беше 2 седмици преди турнето в Щатите. Всички полети бяха резервирани, целият екип беше потвърден, всички подгряващи групи вече бяха в САЩ и тогава изведнъж той се обади и каза: „Няма да направя щатското турне." Това беше наистина тежко, не само от емоционална страна, но и разочаровани всички хора, които бяха участваха в това.

Чували сме различни истории затова, което се е случи. Може ли да ни кажеш истината, защо Roy напусна KAMELOT?

За да бъда честен... и ние не знам на 100 % истинската причина, защото беше толкова внезапно. Той имаше и без това трудности през предните две години преди да напусне групата. Това не е работа за всички, понякога ти трябва години за да го осъзнаеш. Така, че никой не знае каква е причината, която накара Roy да напусне. Аз мисля, че просто му дойде твърде много и семейството му липсваше прекалено много. Той имаше и изявление, което беше много неутрално. Наистина не знам, може би просто е искал да бъде със семейството си. Знаеш как е.

А вие как се справяте с това? Знам, че също имате семейства, но сте напълно отдадени на групата. Например Thomas!

Всички имаме други неща извън групата, но можем да се справяме с тях. Това е моят живот, това е нещото, което искам да правя! Точно заради това станах музикант и това в приоритет номер едно за мен, всичко останало се подрежда според него.

Знам, че имаш важна роля в писането на песни. Какво мислиш за новия албум, сравнявайки го със старите? „Poetry for the Poisoned" е малко мрачен и не всички фенове го разбират напълно.

Ще съм честен и ще призная, че не съм голям фен на „Poetry for the Poisoned". За мен „The Black Halo" е като пример, ползвам го и когато продуцирам други банди в студиото си . Така че, искахме да се върнем към него, но и да запазим модерните елементи, които вкарахме в последните два албума. Никога няма да чуеш една група да казва - „Албумът ни не струва" , но този албум наистина ще бъде истински убиец и ще върне KAMELOT отново в играта . Получава се точно така, както исках и съм изключително доволен от резултата. Разбира се надявам се и феновете да го харесат.

Това е второто Ви посещение в България..

С KAMELOT да, но за мен е третото. Бил съм тук и преди с DORO.

Да, а какво очаквате от публиката тази вечер?

Надявам се да е толкова добре, колкото и предния път. Знаеш ли, преди 2 дни свирихме в Balingen, Германия и феновете някак си нямаха енергия. Никога не знаеш какво да очакваш, понякога са твърде ентусиазирани, друг път просто си стоят. Надявам се довечера да бъде като последния път, когато бяхме в тук, защото имаме наистина прекрасни спомени от българските фенове.

А как намираш България?

Ами, всеки път е едно и също когато си на турне. Виждаш много малко. Виждам хотела, няколко улици , които са наоколо и не мога да опозная хората добре. На идване карахме през местност, която неше много красива и мног ми се иска да имам повече време да разгледам наоколо. Обичам историята и с радост бих разгледал няколко историчски места, но няма да имаме време за това. След концерта трябва да заминем за Сърбия. Да се надяваме, че някой ден ще мога!

Защо KAMELOT не са толкова популярни в САЩ, от колкото Европа?

Всички метъл групи, които имат европейско звучене трудно пробиват в щатите. Пазарът там се върти изцяло около мейнстрийма. Няма толкова много underground течения и стилове и всичко е голям и скапан мейнстрийм. Пазарът обаче се разширява, което е хубаво. Надявам се турнето с NIGHTWISH да ни помогне малко.

Ще бъдете на турне с NIGHTWISH?

Да, ще бъдем на щатското турне през септември, така че ще видим какво ще стане. Последния път, когато Roy напусна, бяхме запазили по-голямите театри, това беше следващата стъпка за нас. И когато това стана...определено беше най-лошия момент, в който можеше да се случи. Щатите са важни, защото там пазарът е огромен. В крайна сметка сме удовлетворени от това как се развиват нещата там, но все още не сме толкова голямо име там.

Още един въпрос за новия албум. Ще има ли гост музииканти?

Да, в него работихме с момичетата от EKLIPTICA, те са струнен квартет. Amanda Somerville също ще вземе участие в албума, тя беше и в предния. Elize от AMARANTHE, тя ни стана много добра приятелка и е една от най-добрите певици. Хммммм..кой още ще вземе участие в албума? Амм някакви други хора, които не ги знам изобщо (смее се). Знаеш как стоят нещата, пишем песни, аз правя сола и тогава ги заместват гости музиканти, които не познавам. Така, че тук нямам много представа и не мога да ти кажа с точност.

kamelot2012

Добре и като за последно, мога ли да те помоля да оставиш съобщение на феновете на KAMELOT в България?

Да, разбира се. За мен най-важното нещо е да останеш верен на своя музикален вкус. Не се влияйте от така нареченото „обществено мнение". Метъл сцената е невероятно място, и се надявам да ни подкрепяте през идните години. Ще харесате новия албум и се надявам, че ще ни кажете мнението си.

Много ти благодаря за това интервю!

Няма проблем.

Автор: Никола Петрас

engl_version