bob-katsionis-interviewЗдрасти Bob, как си ?

Благодаря добре. Приключихе с репетициите и минахме да закачим няколко плаката из стените в Атина.

Значи се подготвяте за концерта си в София?

Да подготвяне се за мини турнето ни. Нямаме търпение да свирим в София, защото това ще е първия концерт на OUTLOUD извън Гърция.

Защо ви отне толкова време за да започнете да свирите извън Гърция?

Наистина мразя, че не можем да свирим по-често навън, но всъщност изобщо не е толкова просто. От опита ми с FIREWIND знам, че са необходими много неща за да можеш да свириш извън страната си. Необходим ти е мениджър, който да урежда датите и са необходими средства, които да инвестираш за да се случи това. Най-големия проблем беше, че бях зает с FIREWIND, което не е проблем, но не можех да се концентрирам върху OUTLOUD. Сега имаме нов албум "Let's Get Serious" и Gus G е зает със соловия си албум, така че разполагаме с цялото време, което ни е необходимо. И ето ни !

Това няма да е първото ти гостуване в София. Какви са очакванията ти сега с OUTLOUD!

Истината е, че обичам България и имам много познати в София. Всеки път когато съм там се виждам с приятелите си от PROJECT ARCADIA с които правих няколко видео клипа. Освен това се запознах с толкова много хора от няколкото ни концерта с FIREWIND. Ще бъде направо страхотно да се видя с всички тези хора отново. Да бъда честен обваче, не знам какво да очаквам от шоуто. Наистина се надявам повече хора да дойдат защото ще е страшен купон. Вокалиста ни Chandler е много готин и истински професионалист в това което прави.

Сподели ни само хубави спомени от София, а имаш ли лоши?

Не никакви. Това което си спомням е, че всеки път когато сме свирили в София е било адски студено.

Знам колко е трудно за грък да привикне към Българския студ.

Да, ние сме от Атина и тук винаги е по-топло. Друго което си спомням е, че последния път си бях забравил сценичните дрехи и се наложи да свиря с дрехите с които спортувам. Чувствах се много тъпо, но предполагам никой не е забелязал.

Новия ви албум се казва "Let's get serious". Какво ще рече това? Чак сега ли сте се захванали сериозно?

Всъщност да. Направихме и доста забавни неща, като кавър на Enola Gay и разни други работи. Когато дадеш такова заглавие на албума обаче, хората ще го вземат на сериозно и ще се вслушат повече. Това е и първия ни албум без основателя на групата Tony. Той сформира групата, но не беше толкова добър музикант и се затрудняваше, когато искахме да свирим по-сложни неща. Сега когато той не е в групата можем да свирим доста по-сложни неща. Затова смятам, че албума е доста по-сериозен.

Как го приемат феновете до момента?

Това е причината да направим това турне. Феновете и медиите наистина го харесват и получихме заявки за концерти отвсякъде. До сега се налагаше да молим хората да идват на концертите ни , а сега нас ни молят да свирим. Което е супер.

Освен че си музикант снимаш и клипове за групи. С кое се забавляваш повече? Клавир, китара или камера?

С Playstation ха-ха. Не сериозно. Обичам да свиря на клавир и това е самата истина. Когато съм с OUTLOUD обаче не искам да погледна клавири. Определено снимането е по-забавно защото не съм учил за това и незнам похватите, но ми е интересно да го правя. Интересно е да успееш да хванеш представянето на групата. Понеже аз самия съм музикант знам как да го направя по-добре от някой, който не е. Така имам и шанса да се срещам с нови групи и да си прекарваме супер, когато снимаме. Снимането обаче е много изморително, след като се прибереш вечер след цял ден снимки осъзнаваш, че всичките пари на света не си заслужават

По-сложно ли е отколкото да свириш на китара и клавир едновременно?

Свиренето е лесно, особено ако го правиш от 1989. При снимането имаш само една възможност да заснемеш видеото дори всичко да се обърка. Групите са вложили пари за наеми и оборудване и не можеш на другя ден да кажеш „Не успях да хвана вокалиста. Хайде да повторим! „Последния път с PROJECT ARCADIA снимахме 2 клипа в изоставена фабрика за влакове Клиповете са за новия им албум A Time Of Changes (поръчай) , който впрочем е страхотен и аз обожавам музиката им. Та въпросната фабрика се охраняваше от някакъв тип на 20-30 години, който повече приличаше на мафиот отколкото на охранител. Имаше и пистолет в джоба си!

bob-katsionis-filming-project-arcadia
Снимка: Belinda Breed

Коя ти е любимата песен за свирене на живо и защо?

Това което ми прави впечатление от репетициите е, че по-сложните песни са по-забавни за свирене. Имаме парче което се казва "A While To Go", когато го написахме решихме да кръстим албума "Let's Get Serious". "Death Rock" е друго добро парче и разбира се старите неща като "We Run".

Да се върнем към FIREWIND, някакви новини там?

Да!..Никакви! Говорих с Gus G онзи ден и предполагам, че той ще се концентрира върху втори солов албум. В същото време Ozzy ще е зает с Black Sabbath. Ще трябва да седнем и да видим дали имаме много хубави парчета, за да можем да направим нов албум на FIREWIND. Не искаме да се заемаме с FIREWIND освен ако нямаме невероятен албум. До сега Gus G расъждаваше така, че искаше да издаваме албум на всеки 2 години и аз подкрепям тази практика. Ако седиш и губиш време чакайки един албум да стане перфектен, той така и няма да е. Няма перфектни албуми ... само Master Of Puppets e! Ако не можем да направим такъв албум обаче, по-добре е да не правим нищо.

Как си се представяш след 10 години време. С какво би се занимавал

О, страхотен въпрос! Това се питам всяка вечер. Много ми се занимава с продуцирането на албуми за други групи. Имам много идеи и ми харесва да се занимавам с това. Постоянно при мен идват млади музиканти които имат страхотни идеи, но незнаят как да ги превърнат в песни или албум. С радост бих се занимавал с това да им помагам. От друга страна имам и солови неща и имам строго секретен план за повече пияно музика от Bob Katsionis, ориентирана към по-широка публика, но да не е поп. По-скоро нещо, като на композиторите Yanni и Vangelis. Това е моята мечта, но не се знае може и да стана продуцент.

Ок нека те попитам обратното! Ако имаш възможността да се върнеш 10 години назад, какво би променил в живота си?

Уау... Страхотен въпрос!... Хм... Стоя и гледам в стената и незнам как да ти отговоря. Стандартния отговор би бил, че всичко се е случило с причина, но като се замислиш... Може би ако се бях концентрирал върху собствената си музика сега щях да съм 10 години напред, както ти казах преди. Вероятно тогава обаче нямаше да се запозная с Gus G и да свиря с FIREWIND. Мисля че всичко с мен се разви както трябва. Ако можех да променя нещо обаче, щях да направя така, че соловите ми неща да вървят добре паралелно с всичко.

Бил си част от много музикални проекти и групи в миналото си. Имаш ли любим?

Освен FIREWIND, която е основната ми група ми харесва това, което направих с KAMELOT. Написах 2 парчета за последния им албум. Също така си спомням, когато свирих с SEPTIC FLESH. Сега те стават все по-големи, но едно време когато направих няколко турнета с тях беше супер, защото научих доста интересни неща. За съжаление проекта с Timo Tolkki не се случи, а толкова исках да участвам. Мисля че за момоента OUTLOUD e най-доброто ми хоби.

Можеш ли да оставиш съобщение за българските си фенове.

Дори да не познавате OUTLOUD, ни дайте шанс да ви докажем, че с нас е голям купон. Мога да ви гарантирам, че шуто ще е супер и нямам търпение да се видя с всичките си приятели в София.

Автор: Никола Петрас

 engl version