christos-septicflesh-interviewЗдравей Крис, радвам се да те чуя. Как си?

Здрасти! Добре съм, но съм много зает тези дни. С груптата се подготвяме за предстоящото турне и за концертите през Март и Април. Също така следващата седмица ще снимаме снимаме видео клип.

О, наистна ли? Това е страхотна изненада!

Да, ще има официален видеоклип на SEPTICFLESH! Също така пиша песен за един австрийски китарист. Както може да се досетиш съм постоянно зает.

Ти направо ме отведе на следващия въпрос. Защо отдавна не сме виждали клип на SEPTICFLESH? Нещо специално ли ще е новия или ще е обиковен концертен запис?

О, ще бъде наистина специално, защото както спомена последния клип, който сме правили е и първия такъв през 1998 за "The Eldest Cosmonaut". От тогава не сме изпитвали нужда да правим други, а и нямахме достатъчен бюджет, за да заснемем. Всъщност бюджетът не е бил проблем, просто имахме други приоритети. Сега с „TITAN" мисля, че сме готови да запишем нещо качествено. Това е и една от причините поради, която ще заснем клипа.

Пожелавам ви успех! Групата ще посети България на 9-ти март за трети път. Какви са ви очакванията?

Винаги е чудесно да като свирим в България! Не сме свирили много пъти там, но много добре си спомням последния концерт, когато бяхме с AMON AMARTH и AS I LAY DIYNG. Беше невероятно изживяване и нямаме търпение отново да се върнем. Освен това имаме нов член на бандата, нов сетлист – всичко ще бъде ново за нас и се надяваме, че на феновете ще им се хареса.

Да, ти вече спомена за Krimh, но нека те попитам за Fotis. Защо се разделихте с него?

Няма особена драма около това и не е особено важно дали сме го уволнили или сам е решил да напусне. Всичко са клюки, ако мога така да ги нарека. Страницата „Fotis" за SEPTICFLESH е затворена, сега започва нова с Krimh. Много сме благодарни на Fotis и му желаем успех с бъдещите му проекти. Нямам какво повече да кажа. Все още сме приятели.

Значи няма напрежение?

Дори и да има, групата е над всичко. Защото за нас SEPTICFLESH не е просто банда, а идея!

Изминаха 8 месеца от издаването на "TITAN", как го възприеха феновете и медиите? Кои са най-добрите и най-лошите неща, които прочетохте за албума?

Досега не съм прочел негативно ревю, а най-важното за нас, е че феновете реагираха много добре. По-голямата част от тях смятат, че е най-добрият ни албум. Така го чувстваме и ние. Бяхме на много корици на списания и можем да кажем, че това е нашия шедьовър, до следващия разбира се.

И любимият ми въпрос – Сега накъде? Каква ще е следващата ви стъпка, за да има нов шедьовър на SEPTICFLESH?

Нали знаеш, имахме колебания с „Communion", после с „The Great Mass" и сега с „Titan". Но за нас този е най-добрия, защото поддържа пламъка на експериментирането ни. Не искаме да правим копия на „Communion" и „The Great Mass". Сега обмисляме да вкараме нови елементи в музиката ни и в следващия албум. Определено възнамеряваме да направим крачка напред. Доказахме, че можем това с последните 3 албума.

chris-recording

Така е! Едно от най-забележимото в „Titan", е че Sotiris все по-рядко участва като вокалист. Каква е причината за това?

Няма определена причина. Усещахме, че песните нямат толкова голяма нужда от гласа на Sotiris. Може и да променим това в следващите албуми, но трябва и да внимаваме с това, защото той никога не идва с нас на турнета, а това е от значение. Не искаме да го чуваме постоянно от лаптопа, защото всичко тогава е различно. Ето защо поддържаме баланса. Знаеш, той винаги ще е с нас, но не точно.

Знам, бил съм на ваш концерт със Sotiris и мога да кажа, че наистина е различно. Ще се присъедини ли към гръцките концерти и може би София?

За жалост няма да е с нас, може би ще бъде на няколко концерта, например Атина и Патра, но Патра е неговия роден град. Трудно е, специално след като след България тръгваме на турне. Сега сме се фокусирали върху това да репетираме с Krimh новия сетлист, за да видим как ще потръгнат нещата.

Какво да очакват феновете ви от концерта? Планирате ли да се концентрирате върху „Titan" или ще изненадате с някои класически песни?

Какво имаш впредвид под класически?

Ами нещо от „Sumerian Dаemons" или дори от „ A Fallen temple".

Трябва да бъдем реалисти. Групата направи най-голяма крачка след „Communion". Ще свирим песни предимно от последния албум, защото е нов и трябва да го промотираме.

Брат ти Seth също е в групата. Имайки брат знам колко е трудно да сте на едно мнение постоянно. И при вас ли е така? Какви спорове относно групата най-често имате?

Винаги! Знаеш как е. Не можем да го предотвратим. Имаме много спорове и дори сме се сбивали.

Сериозно ли?

Да! Но вкрайна сметка всичко е за групата! Опитваме се да намерим баланс и да преглътнем еготата си. Имали сме големи спорове, но в крайна сметка винаги намираме най-доброто решение за групата.

Съветваш ли го относно дизайните, които прави за групата? Както и обратното – той за музиката?

Всички имаме мнение, но всеки от нас има роля в групата. Сещаш се, аз съм по симфоничната част, Seth е по художствената и визуалната част, а Sotiris е по тесктовете. Това са нашите конкретни области, но всички композираме и музика.

Колко трудно е да се справяш с толкова трудни проекти като Septicflesh и Chaostar? Музиката им изобщо не е лесна и предполагам, че е доста трудно да се съсредоточиш върху двете. Ако има един момент, в който ти се наложи да избереш само един проект, кой ще бъде?

Това е много труден въпрос, защото и двете групи са ми като деца!

Знам, за това и те питам. Ако ти се наложи да избереш само една група, коя ще бъде?

Ами, ако погледнем реалистично на нещата, мога да се занимавам с CHAOSTAR дори и да съм на 60, но това няма да бъде възможно със SEPTICFLESH. В някакъв момент това ще приключи, но не знам кога. Имаме още много неща да свършим! Наистина не мога да избера, това е много труден въпрос. Но за едно нещо съм сигурен в далечното бъдеще имам повече концерти с CHAOSTAR, откоклото със SEPTICFLESH.

chris-chaostar

Докато сме на темата, ще чуем ли гласа на Androniki в някой албум на SEPTICFLESH?

Чухте я в „The Great Mass".

Да, за това и питам. Може ли да очакваме да я чуем в бъдещите албуми?

Съмнявам се! Не искам да постъпваме така, както с Natalie. Имаме много допълнителни елементи, хорове и прочие в музиката, така че Androniki ще си остане фронтдама в CHAOSTAR и над това ще се съсредоточи.

Всеки музикант си има мечта или главна цел , която да постигне. Каква е твоята?

Доволен съм от нещата, които съм постигнал до сега. Разбира се, има още неща, които да направя и да дам на музиката си, но не мога да си слагам лимит. Ако нещо се случва, то се случва поради някаква причина. Не съжалявам за нищо, което съм направил и съм доволен с резултатите, от групите ми и музиката ми. Продължавам напред, за да видя какво ще поднесе животът на групите ми.

Специални гости за софийската дата ще бъде новата група на George Emmanuel - Lucifer's Child. Предполагам, че много добре знаеш кой е. Планираш ли да гледаш участието на групата и какво очакваш от техния нов албум?

Да, познавам го, защото George беше китарният ни техник и го представих на Sakis за Rotting Christ. George е като наше дете, защото беше много малък когато дойде при нас и много дълго време беше с нас по турнета. Много се гордея с него и харесвам проекта му. Ще се опитам да гледам участието им и се надявам мечтите му да се сбъднат, защото е много талантлив.

Мога ли да те помоля да оставиш съобщение за феновете ви, особено на тези, които ще дойдат на концерта ви?

Искам да благодаря на всички за през всичките тези години. За българските ни фенове, които ще дойдат на 9-ти март, обещаваме да изнесем най-добрия си концерт в София досега! Очакваме с нетърпение енергията на Българската публика. Ще е супер да се върнем отново.

Автор: Никола Петрас

engl version