simone salvatoriSimone Salvatori е обаятелен изпълнител, но и приятен събеседник. Убеждавам се за пореден път във второто, малко преди второто му посещение у нас. Шест години след първият си концерт тук, италианският чаровник се връща за концерт с групата си Spiritual Front. Как се чувства дни преди шоуто, в каква банда мечтае да свири и какво помни от София – четете по-долу:

-Здравей, Simone, как си! Коя банда и песен слушаш в момента?

- Сега точно звучи компилация с редки B sides на “Northern Soul”. Преди няколко минути пък слушах “7 Gates of Hell” на Venom.

-Какво ти се услажда най-вече от това да си музикант?

-Това да пътувам, да посещавам готини места и да срещам нови хора.

-Ти си изпълнител, отлично забавляваш когато си на сцена, но дали си такъв в живота? Дали си душата на компанията или си по-скоро затворен тип?

-Ами като е време за купон – купонясвам до краен предел. Не бих се описал като интроверт, макар да ми харесва да оставам насаме със себе си и да ходя на ваканция сам самичък. Тайната е в баланса.

-Ти доста добре влизаш в роля в клиповете, които заснемате със Spiritual Front. Вероятно съжаляваш, че не си се пробвал като актьор, имам предвид да си се опитвал да учиш в театрална академия или нещо такова? Очевидно имаш талант и в тази област, а си и голям кино маниак, така че би било резонно.

-Да, така си е. Всъщност посещавах няколко курса по драматично изкуство за кратко, но се отвратих от хората, които са в театъра – бездарни чекиджии от висшата класа, фалшиви артисти, дебели алчни продуценти... Целият този шит понижава нивото и духа на онези, които наистина обичат театъра и изкуството. Аз не бях сред тези, които бяха търпеливи и не след дълго се отказах. Виж да играя във видео клипове или други подобни, които не са свързани с академичния свят, си е напълно ок.

-Текстовете, които пишеш за SF са доста провокативни, също както и клиповете ви. Какво търсиш да провокираш?

-Не бих казал, че „провокирам“, аз по-скоро описвам реалността. Животът е пълен с добро и зло, със секс и целомъдрие, желания и жертви.

- Случва ли се музиката ти и текстовете ти да бъдат погрешно разбрани? Ако е така, разкажи някоя история. Аз например си представям как някой от организаторите на Pride Parade би те поканил да участваш като говорител за еднополовите връзки.

-Непрестанно съм погрешно разбран – сексуално и политически, ха-ха-ха-ха. С всяка моя песен и на всяко събитие, хората с леви убеждения смятат, че SF са твърде десни, а десните пък, че сме твърде гей, хората със средни убеждения ни имат за твърде анархо-антисоциални, а гейовете ни намират за неопределени. Изобщо не ни е лесно!

-Имаш прекрасно сътрудничеството с пичовете от Ordo Rosarius Equilibrio – видно е, че между вас има здраво приятелство, разбирателство и прочее. Представи си, че сформирате банда с тях двамата Tomas Pettersson и Rose-Marie Larsen. Какво име би ѝ дал?

- Бих я кръстил The Front of Roses and Cocks, защото би отговаряло на темите, които ние постоянно засягаме.

-Ти започна като солов изпълнител и после изгради пълен състав за група. Кои са позитивите и кои негативите в това да си самостоятелен артист?

-Аз продължавам да пиша всички песни и текстове, но да работя по аранжиментите с други музиканти ми носи нещо различно и специално. Подобно е на секса – правиш си твоите си работи, но ако не ги споделяш и сравняваш с някого си е чиста мастурбация... или половин удоволствие.

-Ти вече си бил в София преди, но като солов артист през 2011-а. Извинявай за клишето, но няма как да не те питам: какви са споените ти от първата ти визита тук в България?

-Свирих на едно тату изложение, беше много интересно и адски странно, но пък забавно! Влюбих се в София – много разнообразен град, с много тесни улички и (скрити) ъгълчета. Помня и извънредно вкусната храна, която имате там.

- Сега идваш за концерт със Spiritual Front. Би ли представил останалите членове на бандата.

-Да, този път ще свирим като трио: Аз на вокалите и акустична китара, Francesco Conte – кирата и Andrea Freda – барабани.

sf

-Кои песни ще присъстват в сет листа ви за шоуто в София на 19 май?

-Нашите „класики“ плюс някои нови песни от предстоящият ни да излезе нов албум “Amour Braque”.

-А ще носите ли някакъв мърч, който да предложите за продажба тук?

-За жалост, ще носим само тениски и няколко концертни диска, които по принцип се продават само на концертите ни.

-Би ли дал твоите три съвета по темата „Как да намажем някоя мацка бекстейдж.“

-Просто ги накарай да вярват, че си известна знаменитост и че можеш да чукаш цяла вечер... което всъщност е една долна лъжа!

-Един тип, който впоследствие стана рок звезда беше казал: „Пич, трябва да си политик или убиец, за да си истинска звезда.“ Би ли се съгласил с подобни думи?

-Ами... и в двата случая – и политиците, и убийците се занимават с глупави неща..., ха-ха-ха.

-Ако не греша, ти си фен на екстремната метъл музика и се чудя дали в детството си не си мечтал да свириш в траш метъл банда?

-Все още продължавам да мечтая за това!

-Тогава дали пък не си част от тези закачулени метъл банди от типа на Batushka и Undead? Може пък и да изразяваш своето вътрешно метъл „аз“ под прикритие, ха-ха.

-Все още не, но съвсем сериозно обмислям идеята да са се заема с нещо подобно!!!!!!!

-Наздраве и ще се видим!

Текст: Албена Цолова-Бета

engl version