Здравейте!
Фестивалът DOOM OVER SOFIA, на който участвате и вие с UPYR е в края на тази седмица, как е настроението в бандата?

Бродник: Здравей Бета, първо благодарим за поканата за фестивала. Настроението е въодушевено и енергично. С две думи - нямаме търпение да дойде Неделя.

Велес Пан: Поради ред причини, тази година бяхме по-малко активни откъм концертен живот и гледам на участието ни на фестивала като едно завръщане. Чувстваме се обновени и надъхани.

Upyr2

Имате нова песен, която дори имах удоволствието вече да чуя. Кажи нещо повече за парчето...

Бродник: Песента все още не е озаглавена, тъй като не обичам да избързвам с нещо толкова важно като име на песен. Посланията за нас са важни. Става дума за изоставените български села, за това как паразити превръщат домовете, които родителите ни са строили с кръв и пот, в свои замъци на покварата и как малко по малко ние се губим в хаос, вместо да продължим започнатото. По-личен прочит на гибелта на Европа.

Велес Пан: Това е първото ни парче с Бъсти, и се радвам че той се включи толкова добре в процеса на създаването му. Звученето е малко по-различно, но ние като цяло, никога не сме създавали еднотипни песни. Превръщаме дуум-а във всичко и всичко в дуум. Никога не сме се страхували да прекрачваме в други територии.

Усеща се лека промяна в звученето, което е очаквано при положение, че бандата има нов член – Бъсти на китара. Как стана така, че той се присъедини към бандата, замествайки Дидо (Делян Караиванов)? Какви са причините да се разделите с Дидо?

Бродник: Всеки който е бил част от Упир в даден момент е наясно, че винаги има място в сърцата ни. Няма никакви лоши чувства, разделихме се поради различия в начина на работа. Пожелаваме му успех с любимците ни Obsidian Sea. С Бъсти се познаваме отдавна и той е човекът отговорен за звука на сплита ни с Whitehorse (TBA). Изключително опитен, интелигентен и таланлив музикант и продуцент, с когото можеш да куфееш на Candlemass. Перфектно попадение за Упир.

Spasm: За Бъсти мога да добавя, че е глътката свеж въздух от която имахме нужда. Изключително готин и мъдър музикант и човек, винаги адски надъхан за всичко свързано с бандата.

Велес Пан: За мен промяната е голяма и позитивна във всяко едно отношение. Никога не сме звучали толкова стегнато и смазващо както сега.

Колко дълъг ще е сетът ви на Doom Over Sofia? С какво ще е специален той и ще има ли изненади?

Бродник: Дължината ще е стандартната за нас, около час сет. Няма да прекаляваме, защото на фестивал хората изпитват умора и имат нужда от стегнати изпълнения.

Spasm: Аз лично доста се вълнувам, тъй като за първи път ще свирим на живо с Бъсти, а и ще представим първото си общо парче.

С Upyr събрахте сериозен кръг от почитатели. Очаквали ли сте към бандата да има така силен интерес?

Бродник: Честно казано, аз лично очаквах. Когато един проект има съдържание и борави с компонентите сърце и последователност, няма как да не направи впечатление на аудиторията.

Велес Пан: Невероятно е това което ни се случва. За мен е като едно нереално пътуване. Беше изключително вълнуващо за мен да срещна две момчета с тениски на Упир и да чуя, че ние сме ги стимулирали да си направят собствена група. Истината е, че не сме си мислили, че така ще се развият нещата.

Феновете се интересуват какво ще предлагате на мърч-а на 11 септември?

Велес Пан: Специално за феста ще пуснем отново тениска с оригиналното ни лого. Това бе и желанието на много хора.

Имате нова фото сесия, която е подписана от Боро като фотограф. Той ли се грижи за визиите на групата? И по принцип имате ли си разпределение на задачите вътре в бандата? Кой за какво отговаря...

Бродник: Винаги се стремим визията ни да не отстъпва на музиката и да работи за по-силно психологическо влияние.
Това е моята професия и е съвсем естествено да се грижа
за тази част от работата в Упир. Често се обръщам за помощ към приятели и колеги от кино средите.

Велес Пан: Упир е колектив от хора и правим всичко заедно. Естествено всеки използва силните си страни.

Upyr 1

Разкажете повече за тези значими за групата неща, като излизането на сцена с еди-си-коя популярна банда, издаването на сплит на плоча с друга и т.н.

Бродник: В крайна сметка, след личното удовлетворение и потребността да изразяваш себе си, идва и комуникацията в този социум, най-общо наречен ъндърграунд сцена. Контактите с групи като EYEHATEGOD и Mouring Beloveth, които харесвам от гимназиалните си години, са огромен стимул да продължим да правим музика. Когато се докоснеш и застанаш наравно с тях, осъзнаваш че не се различавате толкова много в отношението си към музиката, във възприятията си за света. Прекрасен урок е да научиш от най-големите, че трябва да си скромен и достоен във всеки един момент.

Относно плочата...След мъчително дълго чакане, в малките часове на нощта завършихме обложката. Тя включва мои макрофотографии заснети за сплита, а Брент от WHITEHORSE направи финалния дизайн. Изданието е изпратено за принт. Чакаме с нетърпение!

Велес Пан: Имахме щастието да делим сцена с доста имена от световната сцена, и убеден съм това допринесе и ще допринася за развитието ни. Списъкът с банди вече е доста голям, За мен личният момент бе концертът с EYEHATEGOD. Тази група бе едно от основните ни влияния. Започнахме репетициите си с техен кавър, и дори в най-смелите си представи не съм си мислел, че един ден ще свирим на една сцена с тях. Благодарен съм на всички промоутъри, които ни гласуваха доверие за всички тези концерти.

Какви са амбициите ви за бъдещето?

Бродник: Титанични! Не наистина, за всяко друго нещо бих се изказал скромно защото съм песимист по душа, но вярвам, че Упир може да постигне много, стига всички да работим в една посока.

Как възприемате концепцията „Doom Over...“ по принцип и смятате ли, че е наистина сме готови за това?

Бродник: Напълно готови сме. Във фенската маса поставям и себе си. Нямам съмнение в качествения подбор на българския ъндърграунд почитател. Бях на Jethro Tull преди няколко дни, видях хора, които виждам и на концертите на Упир. Те не са ретроградни, те са ценители на оригиналния изказ, на пионерския звук, на непокорния дух. Упир не би могъл да си пожелае по-класна публика от тази която ни подкрепя на българските ни участия.

Благодаря за отделеното време. Ще се видим скоро. Наздраве!

Бродник: И ние ти благодарим за отношението и сърцето, което влагаш!

Автор: Албена Цолова - Бета
Снимки: Boro Brodnik