За първия концерт на шведските дет машини Vomitory в България сме поканили здрав съпорт от Ирландия в лицето на група Senzar, Rapture от Гърция и родните Mass Grave.

Senzar са новото превъплащение на Coldwar, които познаваме с отличаващия се като глас и визия фронтмен Trevor McLave. След разпадането на Coldwar през 2016г., той не остава на тихо и заедно с китариста Paul Nash, който също е част от Coldwar близо 15 години, продължават музикалното си пътешествие под името Senzar. И така след едно неозаглавено EP от 2018г., през 2022г. издават дебютния си дългосвирещ албум Pyre of Throes.

Rapture са енергична свежа банда от Гърция, която е добър пример за високото ниво на дет/траш сцената на южната ни съседка. Квартетът има 3 дългосвирещи албума, 11 годишна история и добър концертен опит.

Mass Grave навъртат близо 20 години от създаването си през 2023г. Групата, с непроменен състав от 2004-та насам, ще се качи на сцена след 3 годишно затишие. Силата на българския дет метъл ще бъде надлежно демонстрирана от триото на 2 март в „Mixtape5“.

Планирани са и официални подгряващо и афтърпарти с бандите, където феновете могат да се срещнат с музикантите. Всички са поканени в клуб „OldSkulls“ на купон-загрявка на 1 март – вечерта преди концерта, както и на афтърпарти след шоуто на 2 март, на същото място. И двете сбирки са с вход свободен и безплатно питие при влизане, а началото е около полунощ...

ПРОДАЖБАТА НА БИЛЕТИ:

Онлайн Билети директно от: https://bit.ly/VomitorySofia

Билете на каса само в магазини На Тъмно в цялата страна.

vomitory poster preview 70x100cm final

Шоуто на бруталните дет машини Vomitory ще се състои на 2 март 2023г. в София!

Едва ли е необходимо за познавачите на стила да бъде напомняно, но все пак, за протокола: екстремната сцена на Швеция е сред водещите в световен мащаб. А Vomitory са една от отличаващите се с особена бруталност и придобит с времето култов сатут банди от това котило.

След като на българска земя през годините имахме удоволствието да гледаме на живо лидерите на шведския дет Entombed (A.D.), Grave и Dismember, дойде време да отдадем нужното и на още една банда, която стои на топ позиция в тази сцена.

През 2018г. групата празнува 30 годишен юбилей от съществуването си, след това оцеля през двете години на пандемия, а сега момчетата се завърнаха на сцената през юни 2022г. и бяха аплодирани много шумно от феновете.

Всъщност, групата беше реформирана през 2018г., както беше по първоначален план „само за няколко концерта“ по повод трийсетака, след като се разпадна през 2013г. Оттеглянето им от сцената тогава стана официално с голям т. нар. прощален концерт, на който Vomitory бяха уважени от такива светила на шведското метъл общество като L-G Petrov от Entombed (R.I.P.) Johan Hegg от Amon Amarth, Tompa Lindberg от At The Gates, които се явиха като специални гости на шоуто с вокални участия.

За всеобща радост, се оказа, че бандата по-скоро е замразила дейността си тогава за 4 години до 2017-2018г...

Сега, през 2022г., когато Vomitory е по-силна от всякога и самите музиканти са много по-добри на инструментите си, както те самите признават, назря моментът отново да превземат европейските и световни сцени с безкомпромисния си дет метъл!

Само хвърлете едно око на едно от тези техни представяния на живо от 2022г., като например на престижния фестивал Wacken Open Air с изпъллнението им на „Regorge in the Morgue“ от албума Opus Mortis VIII (Metal Blade Records, 2011) https://youtu.be/VkFBGJCmjJo

И въпреки че нямаха намерение повече да издават албуми... от техния лагер вече има намеци за работа в студио и вероятно и нов запис. Времето ще покаже какво ни готвят и какъв ще е сетлиста за шоуто им тук...

Vomitory идват в състав: Urban Gustafsson – китара(1989–2013, 2017, 2018–по настояще), Erik Rundqvist – бас, вокал (1999–2013, 2017, 2018–по настояще), Peter Östlund – китара (2005–2013, 2017, 2018–по настояще) и Tobias Gustafsson – барабани (1989–2013, 2017, 2018–по настояще).

Като, между другото, последният позанаваме от участието му в Amon Amarth, както и като настоящ член на Nifelheim.

Готови ли сте за „Terrorize Brutalize Sodomize“?