Fatamorgana е синтпоп дуо, специализирано в електронния пост-пънк, който е едновременно мечтателен и танцувален. Създаден в Барселона през лятото на 2017 г., проектът се ражда от сърцата и умовете на Patrycja Proniewska и Louis Harding. В началото на 2019 г. излиза дебютният им дългосвирещ албум "Terra Alta", след което групата прави мащабно турне в Европа и Северна Америка. С “Ahora Aquí, Todavía No” от 2022 г. Fatamorgana продължават да усъвършенстват занаята си, поднасяйки бийтове и атмосфера в щедри порции, и макар да запазват голяма част от суровия минимализъм на първия си албум, този път той някак си е по-дълбок, по-пищен и обмислен. Явно повлияни от музиката на 80-те години - синт-поп, ню уейв, постпънк - Fatamorgana успяват да създадат звук, който избягва стандартните ретро маневри, като вместо това се приземява върху нещо типично свое - албум, направен от студени звуци, които в своя съюз стават топли. Звукозапис, който може също толкова лесно да озвучи следобедно самотно съзерцание, колкото и нощ на дансинга.


SDH (Semiotics Department Of Heteronyms) е промяна, изменение, изкривяване, метаморфоза. Синтпоп песните, примесени с EBM и техно, са мистериозни, неясни и внушаващи. Две години след предишния си мини-албум “Against Strong Thinking” испанското техно/ню уейв дуо SDH се завръща с ново, убийствено EP. В самата душа на този проект е дълбоко вкоренена двойственост, която се отразява както в състава, така и в музиката, която групата създава. Докато Sergi Algiz стои зад машините, разпространяващи широк спектър от електронни ритми, вариращи от техно и боди музика до синтпоп и електро, Andrea P. Latorre компенсира нощното клубно настроение на удрящите барабани с емоционалните си, романтични вокали. Същата тази дихотомия е перфектно представена в новия им 12-инчов диск “Maybe A Body”, който излезе на 29 април 2022 г. чрез лейбъла Avant!. Силното заглавното парче е песен за познаването на тялото, за това да имаш глас и да го използваш, поддържана от пулсиращ EBM със следи от транс/прогресив от 90-те, завършваща с перфектен баланс между разтърсващ груув и хипнагогични усещания. Втората страна е ловно поле за по-мечтателни сценарии, тъй като копае дълбоко в сферата на носталгията със своето ретро настроение, изпълнено с итало и синтпоп блаженство. За да подсилят и двата аспекта на идентичността на SDH, са призовани двама от най-добрите електронни продуценти да направят ремикс на по едно парче. “Maybe A Body” е поверена на златното момче на техното и възпитаник на Avant! - Phase Fatale, който е успял да подсили още повече транс характера на парчето, създавайки перфектния хит за дансинга. За сметка на това “All Of That” е преработено от сръчните ръце на изгряващата звезда на осемдесетарското звучене Pablo Bozzi, който буквално е взривил итало ритъма, като от време на време изглажда нещата с няколко брейкбийта точно там, където те са най-необходими.

Билети ще се продават в деня на събитието, само на входа на клуба, на цена 20 лв.

Концертът ще е на 9-ти юни в клуб Live & Loud (София, ул. Позитано №8). Очаквайте повече информация и следете събитието във Фейсбук тук: https://www.facebook.com/events/3139276752885183/

FATAMORGANA_SDH_poster.png