Концертът ще е на 3-ти март в клуб Live & Loud (София, ул. Позитано №8).

Билети в офис мрежата на EasyPay и от epaygo.bg: https://epaygo.bg/2247333327

До 12-ти януари включително, ще са на цена от 35 лв. След това, до деня на концерта – по 42 лв. В деня на събитието, ако има останали билети, ще се продават само на входа на клуба на цена, която ще бъде обявена допълнително.

hate-poster-sofia-2024.png

Очаквайте информация за подгряващи групи и следете подробностите във Фейсбук събитието на страницата на клуб Live & Loud: https://www.facebook.com/events/903981831397545

Информация за групата и последния им албум, издаден от Metal Blade Records:

Никой не комбинира дет и блек метъл така, както полските екстремисти Hate. С непоколебима жестокост и уникално за групата усещане за атмосфера, в дванадесетия си дългосвирещ албум “Rugia” те разширяват още повече границите на своя занаят. "Беше ми ясно, че той трябва да надгражда и да се развива спрямо предишния ни запис "Auric Gates Of Veles" (2019) както в музикално, така и в текстово отношение. Въпреки това, всеки запис на Hate стои като отделно пътуване и никога не стига два пъти до едно и също място. Никога не знаеш къде точно ще те отведе", заявява вокалистът/китарист ATF Sinner, който ръководи групата от 1991 г. насам. Свежата кръв в състава на групата също допринася за уникалното звучене на “Rugia”. Pavulon (барабани), който свиреше с групата от 2014 г., беше принуден да се оттегли от групата поради сериозни здравословни проблеми. На негово място групата привлече Nar-Sil (Neolith, Virgin Snatch, Embrional). "Работата с нов барабанист този път беше завладяващо преживяване за мен. Техниката и присъствието на Nar-Sil са доста по-различни от тези на Pavulon и това определено си пролича. Вярвам, че успяхме да изградим нова освежаваща глава в дискографията ни, композирайки девет наистина зловещи залитания на чиста ярост."

Писането на албума “Rugia” започва малко след издаването на “Auric Gates of Veles”. Скоро обаче Hate започват интензивни турнета в подкрепа на новия си тогава опус и създаването на нова музика остава на заден план. Но когато идва 2020 г. и пандемията COVID, плановете на групата за турнета с Belphegor и Suffocation са внезапно прекъснати. С този неочакван прилив на свободно време групата решава да се стегне и да довърши писането на материала, върху който работи.

Към Sinner и Nar-Sil се присъединиха Domin на соло китара и Tiermes на бас, който свири с групата на живо от 2018 г., за да допълнят състава. "Въпреки че аз написах рифовете, основните аранжименти и текстовете, всички работихме върху това, което чувате в “Rugia”. Събирахме парчетата и пренареждахме фрагментите като екип. Албумите ни винаги са колективно усилие и при този не беше по-различно", твърди Sinner. В звуково отношение те са се вдъхновявали основно от екстремния метъл от 90-те години, както блек, така и дет, и са искали да запазят звученето си възможно най-органично. "Звучи доста сурово, много динамично и необуздано. В него има и силен ембиънт елемент, който подчертава звученето на материала и мрачната атмосфера. Този път ритъм секцията е по-силно повлияна от дет метъла, което ни връща към корените ни. Може да се каже, че повечето от песните в този албум са "pagan death metal" - комбинация от епични рифове и свирепи взривяващи ритми." Едно нещо, което може да изненада феновете, е начинът, по който Sinner използва гласа си, който е много по-изтънчен, отколкото в предишните записи. "Опитах се да направя така, че гласът ми да звучи в три различни тембъра или дори като различни хора зад микрофона. Понякога гласовете са комбинирани заедно, понякога са по-скоро отделни вокални линии. Искам да изградя този обогатен изказ и на концертите ни мисля, че Tiermes ще ми помогне с някои от вокалните линии, за да пренесем този ефект в жива среда."

В лирическо отношение албумът показва, че групата продължава да навлиза в дълбините на славянския мистицизъм. "Като цяло всички песни в албума са посветени на древния славянски свят - великите преселения, войните, битките и борбата за оцеляване. Но в тях има и философско ниво, което е много важно. Славянската митология е колекция от универсални истории, засягащи фундаментални въпроси, с които всички ние се сблъскваме в живота си. Ето защо тя е рамка, която ми позволява да пиша за съвременните проблеми, с които самият аз се сблъсквам, от различна гледна точка. Покрай това открих езическата си душа и насърчавам хората да направят същото. Мисля, че всеки има тази по-дълбока, по-задълбочена идентичност, основана на разбирането на нашето единство с природата, нещо, което надхвърля всички цивилизации, които сме изградили." Заглавието на албума е взето от архаичното име на германски остров в Балтийско море, който сега се нарича Рюген. В древни времена Рюген или Ругия е бил място за свещено поклонение на езическия славянски народ. Той е бил самото сърце на западната славянска вяра, където се е намирала легендарната крепост Аркона. Албумът в основата си е почит към Ругия, нейните племена и създадената от тях култура.

Групата отново избира да запише албума в звукозаписното студио Hertz в Полша, а записът, смесването и мастерирането са дело на братята Wiesłaski (Behemoth, Decapitated). Всичко е записано за около две-три седмици, като дългогодишният им сътрудник Michał Staczkun осигурява ембиънт елементите на звука на групата. Единствената трудност възниква на етапа на смесване, където се очертава окончателният характер на записа. "Тук се сблъскахме с много проблеми, също и с противоречиви визии. Продуцентите имаха собствена идея за цялостното звучене, която се различаваше от това, което имах предвид, така че се опитвахме да намерим добър компромис и това ни отне няколко месеца." Като се има предвид колко силно прозира индивидуалността на записа, може да се каже, че постигнатият компромис определено е бил в негов интерес, като този запис стои като може би най-добре звучащия албум в дългата кариера на групата.

Hate също така празнуват тридесет години дейност с “Rugia”, а Sinner потвърждава, че е толкова целеустремен, колкото винаги. "Е, огънят все още гори! Гордея се, че изградих група с толкова силна енергия, която просъществува дълго време въпреки многобройните промени в състава и препятствията по пътя ни. Ние все още сме тук и творим с все по-голямо съзнание и отдаденост. Енергията говори чрез нас. Честно казано, мисля за групата като за нещо много по-голямо и по-дълбоко от отделните хора, участващи в нея през даден период от време. Вярвам, че ние създаваме канал за енергии, които ни превъзхождат."

видео: https://www.youtube.com/watch?v=VvHPGPSbq5I&ab_channel=MetalBladeRecords

https://www.youtube.com/watch?v=LCjOzrrcIag&ab_channel=MetalBladeRecords