Във втората вечер на април, съвсем не на шега, метълкор гигантите As I Lay Dying разтърсиха стените на зала 3 на НДК, с помощта на запомнящия се съпорт от българска страна в лицето на This Burning Day. Концертът бе част от европейското турне на американската група, като последното им стъпване на родна почва беше през далечната 2011, с откриване на сцената преди класиците Amon Amarth. (репортаж | снимки)

Изборът на помещение за концерта определено ми допадна, имайки предвид и подранилите летни температури. Залата успя да осигури достатъчно пространство за всички - място за почивка, танци, и културен мошпит. Ефектното осветление и консистентно озвучаване също направиха впечатление, редом с разнообразната селекция на Краси Москов, който загряваше публиката преди изпълненията на двете групи.

Благодарение на добрата организация, дългоочакваният за много концерт започва навреме със страхотното откриване на This Burning Day. Гордостта на българската метълкор сцена изсвири предимно парчета от миналогодишния си албум Our Heart и завърши сета си с по-стари хитове. Ето така изглеждаше setlist-a на столичната банда:

 1. What We Will Do
 2. Our Ways
 3. Here and Now
 4. Maybe
 5. Responsible
 6. WTFSITLTYS
 7. Kids Of Summer
 8. This Is Our Time
 9. If You Feel The Same
 10. A Former Life
 11. Colossus

Усмивките в залата са безброй, публиката скандира и припява с енергичния Калин, вокалист на групата. Не отнема и много време да се сформира първия мошпит за вечерта, който почти не утихва по време на изпълнението на This Burning Day. След няколко по-динамични песни, бандата сменя атмосферата с по-мелодични и емоционални. Внушителната зала се озари от светлините на телефони, и феновете запяха в един глас с фронтмена. Малко преди края на изпълнението, Калин спечели овациите на хората с думите “Няма господари, всеки от нас е сила!”. Българите завършиха концерта си с Colossus и открехнаха завесите за основното изживяване на вечерта.

С нищожно закъснение, As I Lay Dying се появиха на сцената с изключително силен старт, а именно с Nothing Left от класическия албум An Ocean Between Us. Калифорнийската метълкор група е сформирана през 2000 г. от вокалиста Тим Ламбезис и от тогава издава сумарно седем студийни албума, най-новият от които излиза през 2019 година, след значителна пауза, и с нови членове. Селекцията включва най-обичаните хитове от An Ocean Between Us, Frail Words Collapse, The Powerless Rise, Shadows Are Security, и най-вече от последния албум, Shaped By Fire. А ето го и пълният списък за As I Lay Dying:

 1. Nothing Left
 2. Falling Upon Deaf Ears
 3. Through Struggle
 4. Redefined
 5. A Greater Foundation
 6. Condemned
 7. An Ocean Between Us
 8. Shaped By Fire
 9. 96 Hours
 10. The Darkest Nights
 11. Re-separation
 12. Blinded
 13. Anodyne Sea
 14. The Sound Of Truth
 15. My Own Grave
 16. Confined

Американците бързо завладяват публиката със здрав метален звук и безкомпромисни инструментали, недопускайки грешки и почти никакви паузи. Редуването на тежки и мелодични вокали и китари си играе със струните на душите ни. Вокалистът Тим се обръща към публиката много рядко и е фокусиран над това да осигури най-запомнящото се и дълго жадувано изживяване на почитателите.

Неусетно идва третата песен от сета - Redefined от албума Shaped By Fire. Публиката е в екстаз от самото начало. В един момент Тим изрева: “There’s a lot of energy in the room tonight!”, и всички единодушно се съгласихме с викове. Цялата зала буквално се тресеше от скоковете на екзалтирани фенове - дотолкова, че по едно време си мислех, че всички ще пропаднем в тъмнината.

As I Lay Dying изпълниха набор от няколко песни, които заявиха, че не са свирили, но консултацията ми разкри, че изключение правят последните участия от сегашното турне. След Parallels, част от The Powerless Rise от 2010-та, вокалистът призова публиката за circle pit. Енергията е нестихваща, а пред очите ми са множество вдигнати ръце, някои държащи бутилки, а други - дори обувки. Лесно си проличава и кои са най-любимите парчета - припяването на феновете се чуваше още по-силно по време на An Ocean Between Us, 94 Hours и The Darkest Nights, и така до края на концерта. Завръщането на сцената беше очаквано, но и точно толкова вълнуващо и подкрепено с мощни скандирания. За подобаващ финал, As I Lay Dying изсвириха The Sound of Truth, My Own Grave и Confined.

Концертът приключи съвсем по план, и въпреки умората, остави сърцата на метълкор феновете пълни с благодарност. Насладихме се на няколко часа, наситени с много енергия, добри емоции и спомени, и определено се заредихме за следващото музикално приключение.

Автор: Стефания Дюлгерова
Снимки: Никола Петрас

Пълна галерия от събитието: