Здравей Elyes радвам се да те чуя. Благодаря за отделеното време да направим това интервю. На турне сте в момента, къде те намирам?

Всъщност имаме малка почивка след първата част от турнето. Бяхме в Япония и беше чудесно, сега чакаме да започне втората част.

MYRATH ще свирят в България по-късно този месец. Това ще е първият ви концерт в София, но втори в България. Какви са очакванията ви след първата ви визита?

В Каварна беше фантастично, защото това беше първият ни път в България. Видяхме, че имаме много фенове, облечени с нашите тениски и бяхме наистина изумени. Тогава промоутърът ни попита искаме ли да направим концерт в София в Joy Station на 25-ти ноември, и ние приехме. Знам, че има много хора, които ще дойдат да се насладят на нашето шоу като хедлайнери!

Какви са спомените ти от шоуто в Каварна? ( Репортаж / Снимки )

Не очаквахме, че имаме толкова почитатели, които обичат нашата музика. Започна още преди шоуто, когато имахме среща за автографи. Там имаше много хора, дори семейства!

Ще имат ли възможност феновете и този път да ви видят, отново и да споделят няколко бири, да си направят снимки с вас?

Разбира се, ще има свободен мийт енд грийт, защото ние обичаме да виждаме нашите фенове и приятели. За нас е наистина важно да запазим тази връзка с хората. Заради тях правим музика!

MYRATH е интересно име за група. Би ли ни обяснил какво значи и как стигнахте до тази идея?

MYRATH започнахме като кавър банда. Правихме кавъри на много банди, включително Symphony X. Но решихме да правим наша собствена музика. Когато продуцентът ни попита „Каква е вашата цел? Можете да правите своя музика и да звучите като много европейски или американски банди. Затова, защо не опитате да вплетете елементи от вашата страна в метъла и да създадете нещо ново?” Така започнахме да правим метъл с елементи взети от нашата тунизийска култура. Оттам идва името Myrath , което се превежда като Завещание. Завещание на културата на нашата страна!

Последнивят ви албум също се казва Legacy (Завещание)! Защо му дадохте същото име? Защото сте напълно доволни от резултата и нямате какво да добавите?

Не мога да кажа, че сме напълно удовлетворени, но може би около 90%. Защото всеки път накрая осъзнаваш, че можеш да добавиш нещо и тн..Но като цяло, сме много доволни, защото представя повече от това, което MYRATH е. В него може да се намери усещането ни като тунизийска и северно-африканска банда. Много хора бъркат лириките ни с арабски. Но не е. Това е Тунизийски - Северна Африка!

Отне ви 5 години да издаде този албум, ще трябва ли да чакаме 5 или дори повече години за следващия?

Tales Оf The Sands излезе през 2011, Тогава имахме революция в страната и много неща се промениха. Загубихме мениджъра си, който ни беше като.. не, по-скоро ни беше баща. Така, че в някаква степен, когато страната ти е нестабилна и загубиш човек, който е наистина важен, е нормално да загубиш вдъхновението си. Направихме някои турнета, но си казахме, че е време да продължим. Дано почива в мир. Той вложи цялото си сърце и енергия в нас, поради тази причина композирахме и посветихме албума на него. Това обяснява и заглавието – Legacy (Завещание). В него се разказва за загуба, за надежда, за революция. Затова ни отне 5 години.

Чудесно е, че сте решили да продължите по този път и да посветите този прекрасен албум на някой, който е бил важен за вас.

Много ти благодаря!

Това води до моя следващ въпрос. Колко трудно е за банда от Тунис да свири метъл и да стане популярна?

Първо нека изясня нещо. Свиренето на метъл в Тунис не е забранено! Много хора мислят, че не ни е позволено да свирим метъл там. Преди революцията имахме много фестивали и концерти на музиканти като Robert Plant, Symphony X, Haggard, Amaranth, Dark Tranquility, Anathema. Можем да свирим музика, но нямаме структурата за нея. Имам предвид лейбъли и промоутъри, които да подкрепят метъл сцената и да влагат пари в бандите, за да записват албумите си. Това е проблемът. Затова бяхме толкова щастливи, когато подгрявахме за Robert Plant. Тогава срещнахме нашия продуцент, който хареса това, което правим. Затова днес сме способни да записваме музика. Има много талантливи тунизийски групи, които търсят подкрепа.

Това беше следващият ми въпрос. Вие сте единствената банда от Тунис позната за мен, но както каза там има още много. Можеш ли да назовеш няколко, които феновете трябва да проверят?

Да, разбира се. PERSONA – симфоник метъл, CARTHAGODS – прогресив метъл, те са едни от пионерите; бандата на бившия ни барабанист – NAWATHER, те също свирят прогресив метъл с тунизийско влияние; LOST INSEN – прогресив метъл.Това ми идва на ум в момента, но има и още много добри банди, които са наистина талантливи.

Със сигурност ще сложа линкове към всички банди в интервюто, благодаря ти за това!
Ясно е, че сте повлияние от Symphony X, но кои други банди имат влияние върху вас и откъде черпите вдъхновение за музиката и текстовете си?

Имаме любими банди, но сме отворени за всякаква музика, която докосва душите ни. Да, започнахме като кавър банда на Symphony X за 4 години, но също сме правили кавъри на банди като Stratovaruis и Dream Theater, Children of Bodom и Death Дори сме правили интерпретации на Gary Moore и Eric Clapton. Така че сме много отворени към музиката като цяло.

Мога ли да те помоля да оставиш съобщение за читателите ни?

Много сме развълнувани и нямаме търпение да дойдем да свирим в София в клуб Joy Station на 25 ноември! Ще изпълним сет между час и 30/45 минути.Сигурен съм, че хората ще куфеят и танцуват в същото време! Ще ви чакаме! Много ви благодарим!

Благодаря ти за отделеното време да направим това интервю! Ще се видим в София!

Много благодаря, ще се видим там!

Автор: Никола Петрас