interview-urbanЗдравей, Urban. Добре дошъл отново в България!

Urban: О, много ти благодаря!

Така, това е второто ти посещение.

Urban: Да

Първият път беше тук с BLOODBOUND.

Urban: Да, през 2009г.

Да, но сега си тук по съвсем друга причина.

Urban: Да, тотално различна.

Добре, вече си два дни в България, как ги прекара?

Urban: Ами бяха доста натоворени. Преди два дни снимахме първото видео и подреждахме цялата техника и сменяхме генератор, защото се развали и стана така, че напреднахме много с времето, а още не бяхме започнали да снимаме. Но когато започнахме свършихме доста бързо. Мисля, че свършихме много добра работа и беше много забавно. Помислихме си, че след като техниката е подредена ще ни бъде много по-лесно на втория ден и ще можем да свършим по-рано.

Пламен обаче ми се обади и каза: „Urban, ние ще се погрижим за всичко, ти си почини и поспи и когато сме готови ще ти се обадя. Ще бъде някъде към 10 часа." А бях започнал да се разболявам и не се чувствах много добре, така че изчаках той да ми се обади. Звънна ми в 2 часа на обяд за да се приготвя. (смее се)

Така до колкото разбрах ти си тук, за да заснемете два клипа за два дни? Не един, ами два?

Urban: Да, два различни клипа за два дни.

Ами можем да кажем, че това си е рекорд.

Urban: Ами да, доста е бързо. Но има и хора, които снимат клип за 5 минути, но говорим за друго качество вече.

Работихте с Bob Katsionis по заснемането на клиповете. За пръв път ли се срещате?

Urban: Да, за пръв път. И преди съм го виждал, но не сме разговаряли, така че мога да кажа, че за пръв път се срещаме.

Видя ли статуса му във Facebook вчера?

Urban: Не, защото нямам Facebook. Тотално го бойкотирам. (смее се)

Добре и правиш! Както и да е, той написа: „Имах шанс да се срещна с новия вокал на PROJECT ARCADIA, господин Urban Breed! Много хубав и сговорчив човек, тотален професионалист, наистина ми беше много приятно да общувaм с него и вече правим планове да работим заедно". Може ли да ни разкриеш тайните около тези „планове"?

Urban: Ами, няма никаква тайна. Всъщност просто се опознахме и се наслаждавахме от съвместната ни работа. Това е много важно. И двамата имаме странични проекти, така че може да изпея нещо, с което той се занимава или той да направи това за мен. Не е кой знае какво, не става дума да запис на албум или нещо такова.

urban-bob

Клиповете които заснехте ще са за втория албум на PROJECT ARCADIA. Ти си работил с много групи и проекти. Какво ти е мнението за новия материал, по който работите с PROJECT ARCADIA?

Urban: Първо, вече не работя по толкова много проекти. Карам го по-спокойно. Когато Пламен ми се обади и ми прати няколко демо песни веднага видях, че са обещаващи и се съгласих, защото прецених че може да се получи нещо хубаво . Така, че записах някой части и ги върнах на Пламен. Не мина много време преди той да ми прати обновените версии, които звучаха много по-добре от предишните.

Пламен: Първите песни, които му пратих бяха демота и никак не ми се искаше да му пращам точно тях, но той настоя за да види как работим.

Urban: Да, бяха много сурови демота, но когато чух преработените версии с истинските барабани и т.н., беше като магическа трансфорамция. Мога да кажа, че нещата са много обещаващи и албумът ще е невероятен. Много ще се изненадаш колко добър ще се окаже този албум.

Предполагам, че си слушал предишния им албум. Какво мислиш за него?

Urban: Ами, очевидно трябваше да го чуя. (смее се) . Пламен ми го изпрати пакет с всичко на групата. Предишният албум показва доста добро качество, никак не е лош, но мисля, че сега сме крачка напред.

Добре, сега ни трябва име на албума и на песните.

Пламен: Да, албумът ще се казва „Time Of Changes".

А заглавията на песните, към които снимахте клипове?

Пламен: Едната е "Here To Learn" , а другата е "Formidable Foe".

Ще ги изпълните ли тази събота?

Urban: Да, но няма да видиш клиповете, ще видиш групата, което е по-добре. (смее се) Заснемането им ни даде шанс да научим песните. Беше добра репетиция.

Кога можем да очакваме „Time Of Changes"?

Urban: Нямаме договор за него още, така че това е добър въпрос. Първо ще го завършим пък после ще видим.

Значи още не е готов?

Urban: Не е готов, имаме да направим още някои вокали

Не избързвате ли малко? Повечето групи снимат клипове много след като са реализирали албумите си.

Urban: За нас това не е проблем. Знаехме, че ще заснемем два клипа, знаехме че ще направим един или два концерта. Изникна възможността да свирим на концерта на ACCEPT и това беше идеален момент и затова съм тук сега. Не мисля, че избързваме, защото ето сега знаем, че имаме двa клипа. Така че, когато излезе албумът, те вече ще са на лице.

Предполагам много от читателите ни ще се чудят как стана така, че българска група се сдоби с вокал като Urban Breed, който работи по убийствен албум с тях? И защо се наложи да смените Александър?

Пламен: Не можехме да работим с Александър повече, той беше много зает с групата на Николо Коцев. Това беше и основната причина. Стигна се до там, че му дадохме ултиматум да избира между нас или него, или да бъде и в двете групи. Той имаше няколко дни да премисли нещата, след което ни звънна и каза: „Момчета не мога да продължа с вас."

Urban: И ето така стана, че започнаха да търсят нов вокал, защото предния не е имал време за групата. Това се среща доста често.

Пламен: Знаеш ли, той се бореше и се двуумеше. Много искаше да е в групата, но просто нямаше време, така стоят нещата.

project-arcadia-band

Питам, защото помня че направихте прослушване за нов певец. И доста хора се бяха явили.

Пламен: Не чак толкова много , но да.

Няколко седмици по-късно обявихте новия вокал - Urban Breed. И това дойде малко като шок. Може би хората са си казали: „Защо подявлите се явих на прослушването и изпратих демота, а те избраха някой известен като Urban Breed"

Пламен: Всъщност аз говорих с Urban когато обявихме прослушването.

Значи никой не е имал шанс?

Пламен: Не, не главната идея беше да се намери певец след като запишем албума, но шансът да работим с него просто елиминира нуждата да преслушваме други. Всички момчета дадоха най-доброто от себе си и ние сме им много благодарни, но това щеше да е крачка назад за нас. Трябваше да поддържаме същото ниво или дори да го надминем.

Значи се задава буря?

Пламен: Буря? Да, може да се нарече така.

Urban предполагам, че групата трябва да направи и други концерти?

Urban: Да, винаги съм казвал това: „Не правете един концерт и месеци след това друг". Трябва да се направи турне с поне 3 дати на седмица. Ако има нещо планирано, винаги мога да долетя дотук и да остана с месеци.

Значи ти харесва тук?

Urban: Човек, обичам Европа. Все пак съм европеец, нали съм от Швеция.

Добре, мисля че казахме почти всичко.

Urban: О, не. Имаме да си говорим за още много неща (смее се).

Сигурен съм в това, но мисля, че ще е най-добре това да се случи след като излезе албума.

Urban: Изчакай докато го чуеш, тогава дори ще имаш още въпроси.

Ясно. Албумът ще е концептуален?

Пламен: Да шест или седем песни ще са свързани една с друга.

А какво точно означава името „Time of Changes"?

Пламен: Ами годината е 2012 и суеверните хора вярват, че тогава ще свърши света.

Концепцията е 2012? Не е ли това твърде изтъркано и не е ли леко скучно?

Urban: Ако говорим за теорията, че 2012 е краят – да напълно, но това не е главната идея. Просто се оказа подходящо да го ползваме, но не е изцяло свързан с това.

Пламен: Всъщност е като биография. Като животът на някого от началото до края, но краят остава отворен.

Urban: Имаме шест песни, които са взаимосвързани. Има и няколко други, които просто ти позволяват да навлезеш в албума по-лесно.

Пламен: Имаме и инструментал, който Urban още не е чул. Ще е изненада за него.

Urban: О, това ще бъде страхотно. (смее се)

Така, нека върна Urban към другите негови проекти. Нека започнем с Trail Of Murder

Urban: Добре, страхотно.

Имаш готов албум, който ще излезе на пазара на 29 октомври.

Urban: Да, във Великобритания, но европейското издание ще излезе на 26 октомври, но мисля, че ще ми пратят няколко диска в София на 19 октомври.

Наистина ли?

Urban: Да и сигурно, ще направим много яко pre-release парти с PROJECT ARCADIA.

Това е супер, защото чух тийзъри.

Urban: Да, много ми харесва. Това е албум, който слушам в колата, нещо, което никога не съм правил досега.

Ти си правил и обложката на албума нали?

Urban: Да!

Добре, супер значи!

TRAILOFMURDERShadesofArt1-1

Urban: (Смее се). Беше много голяма разправия и ме забави със записите за PROJECT ARCADIA.

Спомена, че вече не се занимаваш с много проекти, нали така?

Urban: Да.

Значи PROJECT ARCADIA е най-активния ти проект?

Urban: Ами да, свърших работата си с Trail Of Murder и сега съм се средоточил върху PROJECT ARCADIA.

А какво стана с PYRAMAZE?

Urban: Не си първият, който ме пита, но ще си първият, който ще узнае истината. Имаx много усложнения в живота. Преместване в САЩ, местене вътре в САЩ, разваляне на апаратурата, мястото, на което живея имаше ремонти, които пречиха на записите. Така нещата се проточиха. Когато PROJECT ARCADIA ме питаха: „Искаш ли да направиш това?", казах: „Точно на време момчета, сега вече мога да записвам". Тогава се почувствах много гадно спрямо ситуацията около PYRAMAZE, защото те чакаха толкова много.

Те активни ли са още? Дори Michael Kammeyer напусна групата?

Urban: Горкият човек, обичам го много. Но сега е добре, говорих с него преди няколко месеца и той ме попита дали иска да направим нещо заедно, ако се завърне.

Къде? В PYRAMAZE?

Urban: Всъщност не знам, май да. Обадих се на Jakob Hansen и му обясних колко зле се чувствам след всичко това и ако искат да вземат друг вокал аз ще ги разбера. Той се съгласи, но ме попита дали, ако не намерят друг по-добър или не намерят друг, който да го направи, дали аз ще мога, и се съгласих. Но съм сигурен, че ще намерят друг. Но, ако трябва да съм честен новия албум на PROJECT ARCADIA звучи много повече като PYRAMAZE, отколкото новия им материал.

13287 photo

Имаше слухове, че работиш по солов албум, вярно ли е?

Urban: Не са слухове, наистина имах намерние, но си промених мнението. Разбрах, че ако трябва да направя всичко, в края на краищата няма да звучи така, както исках. Така, че го зарязах.

Ти си певец, предполагам, че трябва да направиш само вокалите?

Urban: Да, но и свиря на много инструменти.

О, разбирам, въпрос на чест е.

Urban: Да, именно. (смее се)

Очаква ни убийствен албум и страхотно шоу в събота.

Urban: Да, надявам се.

Мога ли да те помоля да оставиш съобщение на всички, които ще прочетат интервюто?

Urban: Разбира се. Нека се съсредоточим върху всички в България. Елате и ни вижте. И ако не успеете да присъствате на концерта на ACCEPT, не пропускайте албума, когато излезе на пазара.

Пламен: Настъпи време за промени (It is Time of Changes) и се надявам тази промяна да е за добро.

engl version